ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо молибден е важен за организма?

Тъй като тялото ни се нуждае от съвсем малко количество молибден и минералът се среща в много храни, недостигът му не е често заболяване при хората.

Молибденът е основен минерал, който играе важна роля в биологичните функции на организма. Въпреки че този минерал се предлага в течна форма и капсули, храната е основния източник. Той се среща в бобовите култури – боб, грах и леща, листни зеленчуци, зърнени храни, ядки и черен дроб. „Твърдата“ вода от чешмата може да съдържа и молибден.

Молибденът предпазва от рак

Той е необходим елемент за предотвратяване на растежа на раковите агенти, известни като нитрозамини. Изследвания, проведени в областта на Taihang – планина в северната част на Китай, относно канцерогенните агенти, отговорни за многобройните случаи на рак на хранопровода, са установили, че недостигът на микроелементи, като молибден, в почвата играе възможна роля във високата честота на рак. Смята се, че когато има недостиг на усвояване на молибден в растенията, нитрозамините не се произвеждат.

Катализатор за ензими

Молибденът помага за производството на четири важни ензими в организма.

–      Той работи като ко-фактор за сулфит оксидазата, която е необходима за метаболизма на сяра-съдържащите аминокиселини;

–      ксантин оксидазата, която допринася за антиоксидантния капацитет на кръвта;

–      алдехид оксидазата, която заедно с ксантин оксидазата участват в метаболизма на лекарствата и токсините;

–      и митохондриалния амидоксим, който ускорява отстраняването на някои токсични вещества.

Важен против възпалителни и автоимунни заболявания

Тетратиомолибдатът – форма на молибдена с четири серни атоми, понижава нивата на медта в организма, което го прави ефективен в лечението на фиброзно, възпалителни и автоимунни заболявания. Също показва частично защитен ефект срещу диабет.

Опасения за безопасност

Препоръчителната доза на молибден трябва да бъде безопасна и ефективна. Поглъщането на големи количества, обаче, на теория би могло да доведе до дефицит на мед. Хората със сериозно бъбречно заболяване трябва да се консултират с лекар преди да приемат молибден или всяка друга добавка. Дневната стойност, определена от Американската администрация по храните и лекарствата е 75 МИКРОграма на базата на диета от 2000 калории на ден.

 

Това са билките, които са най-полезни за кожата!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *