ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кръвната група разкрива риска от инсулт?

При хората от кръвна група В и АВ се наблюдава по-висок риск от инсулт, показват резултатите от изследване на американски учени

 

инсулт

В продължение на 20 години експерти от бостънската болница „Брайъм“ и Медицинския колеж към Харвардския университет събират и анализират данни за евентуална връзка между кръвната група и риска от инсулт. Проучването им включва над 20 000 души на различна възраст.

Оказва се, че при жените от кръвна група В опасността от инсулт е по-висока със 17%. Това обаче не важи за силния пол от същата кръвна група. Рискът от мозъчносъдовото заболяване скача с 29% при мъже и жени от кръвна група АВ. Учените обясняват, че в зависимост от кръвната група по различен начин се формират гликопротеините по повърхността на червените кръвни телца. А именно това влияе върху риска от инсулт. На предразположението в по-ранна възраст към това тежко заболяване може да противодействате с профилактични мерки. На първо място трябва да държите в норма кръвното налягане. Следете състояния като захарен диабет и частични асимптомни запушвания на сънната артерия. Риск носи и повишеното съдържание на липиди в кръвта – един от факторите за развитие на атеросклероза, която значително повишава опасността от мозъчносъдови заболявания. Задължително е да спрете да пушите.

Съществуват и други фактори, които имат отношение към инсулта, но все още не са достатъчно добре проучени. Това са затлъстяването, физическата не-активност, непълноценното хранене, злоупотребата с алкохол. Доказано е обаче, че в ниски дози, например до 50 грама концентрат дневно, алкохолът има леко благоприятен ефект, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *