ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Само тук! Списък на добрите бактерии!

Пробиотиците – често се наричат „приятелски“ или „добри“ бактерии, защото са живи микроорганизми, които са подобни на тези в човешкия храносмилателен тракт. 

Тези полезни бактерии са свързани с много ползи за здравето. Те са също широко използвани в клиничното хранене и алтернативната медицина. Експерти по здравеопазването отбелязват, че пробиотиците могат да се използват при лечение на диария, синдром на дразнимото черво, вагинални инфекции, проблеми със зъбите и кожни заболявания.

По-голямата част от пробиотичните микроорганизми са членове на родове и видове от Lactobacillus или Bifidobacterium – много под-видове и щамове съществуват в тези две категории. Освен това, някои производители на храни използват патентовани щамове, които са недостъпни чрез други източници.

Lactobaccilus Acidophilus

L. ацидофилус е един от най-честите и разнообразни пробиотиците на пазара. Той често се използва в киселото мляко и са разработени стотици подвидове и щамове. Според лекарите най-надеждната употреба на L. ацидофилус  е при лечение на бактериална вагиноза.

Lactobacillus Rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus показва някои лекарствени ефекти, подобни на неговия роднина L. ацидофилус, но той е по-скъп и не е подлаган на същите проучвания. В „Индийски вестник по медицинска микробиология“ се отбелязва, че има „доказано благотворно влияе върху чревния имунитет.“

Bacillus Coagulans

След като погрешно класифицирани в рода Lactobacillus, В.Сoagulans се среща сравнително рядко на пазара. За разлика от Lactobacillus и Bifidobacterium, той никога не е бил добавян в храни.

Bifidobacterium Animalis

B.Аnimalis е известен със способността си да подобрява храносмилателната регулярност. Той често се използва от хора със синдром на раздразнените черва или хроничен запек. Един подвид на B.Аnimalis се използва от производителя на кисело мляко Данон, който търгува с щам под патентованото име „Bifidus regularis.“

Escherichia Coli

Докато Е.коли рядко се смята за „добър“ вид бактерии, някои патогенни щамове всъщност притежават терапевтични свойства. Едно японско проучване, публикувано през 2005 г. констатира, че приятелските щамове на E. коли всъщност могат да предотвратят и лекуват улцерозен колит.

Lactococcus Lactis

L. Lactis има само ограничени лекарствени ползи в сравнение с други пробиотични видове, но се среща широко в кулинарията. Почти всички форми на сирене и айран са произведени чрез използване на подходящи щамове на L. Lactis.

Lactobacillus Reuteri

Понякога се нарича универсален пробиотик, L.Reuteri се намира в дебелите черва на повечето животни, където той може да се бори с патогенни бактерии. L.Reuteri се открива в майчиното мляко, като вероятно на него се дължи имуноподдържащата роля на кърменето, както и лесното освобождаване от газове на бебетата, които се кърмят.

 

Какво трябва да знаем за пробиотиците 4-то поколение?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *