ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Предимствата на бактериите в киселото мляко

Киселото мляко съдържа култивирани бактерии, които имат благоприятен ефект върху организма ни.

Това са бактерии, които се намират в нашия храносмилателен тракт, но понякога са изчерпани от заболяване или използването на някои лекарства като антибиотици. Консумирането на кисело мляко с живи бактериални култури може да замени тези изгубени бактерии и да се въведат нови колонии от полезните микроорганизми в тялото. Всички тези бактерии се наричат ​​пробиотици.

Видове

Едни от най-често срещаните форми на бактерии в киселото мляко са щамовете на Lactobacillus. Неговият щам Булгарикус обикновено се прибавя към млякото заедно с бактериите Streptococcus Thermophilus по време на производството на кисело мляко. Други щамове на Lactobacillus, които могат да бъдат добавени към кисело мляко включват Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus caseii и Lactobacillus reutri. Bifidum бактерии, като Bifidobacterium animalis и Bifidobacterium Lactis, също са популярни допълнение към кисело мляко.

Форма

Пробиотиците могат да се намерят като лекарствено средство във вид на хапчета или капки. Тяхната употреба може да направи усвояването на калция от киселото мляко по-лесно.

Стомашно-чревни ефекти

Пробиотичните бактерии в киселото мляко могат да изтласкат от червата всякакви враждебни бактерии и така позволяват на здравословните чревни бактерии да процъфтяват. Lactobacillus Acidophilus  по-специално насърчава растежа на полезните бактерии в червата. Деца, които приемат антибиотици или заразени с ротавирус могат да бъдат защитени от диария, ако те консумират кисело мляко, съдържащо пробиотик Lactobacillus. Киселото мляко показва защитен ефект срещу стомашни язви. Пробиотичните бактерии, включително Bifidobacterium animalis, също така допринася за ускоряване на преминаването на храната през храносмилателния тракт и намаляване на честотата на запек.

Други предимства

Бактериалните култури в киселото мляко могат да стимулират имунната система. Според специалисти по здравословно хранене, Lactobacillus casei може да се пребори с пневмония. Тези бактерии също могат да защитават жените от гъбични инфекции. Щамовете на Lactobacillus имат положителен ефект върху артрит, помагат за облекчаване на възпаления. Активните, живи култури на Lactobacillus произвеждат лактаза – ензим, който разрушава лактозата, което прави киселото мляко поносимо за лица, които имат непоносимост към лактозата и не могат да пият мляко.

Киселото мляко има най-голяма полза, когато съдържа най-малко 100 милиона активни живи култури на грам. При избора на кисело мляко за здраве, избягвайте версии с добавени захари, плодове и гледайте да бъде отбелязано, че съдържа пробиотици.

 

Какви чудеса „прави” киселото мляко?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *