Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хемороиди

Това, което повечето хора означават като хе­мороиди, всъщност не са хемороиди.

При възло­видни образувания около изхода на ануса лекари­те говорят за перианални тромбози. Това са бо­лезнени кръвоизливи от спукани кръвоносни съ­дове в областта на ануса. За лекарите хеморои­дите са разположени „навътре“. Те са възловид­ни разширения на венозната плетеница в право­то черво.

Оплаквания

Светлочервено кървене, сърбеж и болки по вре­ме на изхождане.

Причини

„Външни“ хемороиди: Те са последица от нагъ­ване на кожата.

„Вътрешни“ хемороиди: Възникват в резул­тат на:

  • хроничен запек и по-силни напъни при ходене по голяма нужда
  • слабителни средства. Те не предпазват, а на­против, принуждават червото да се изпразни, когато аналният мускул всъщност още е зат­ворен. Налягането натоварва крайното черво
  • недостатъчно движение, наднормено тегло
  • чернодробна цироза, повишено налягане в го­лямата чернодробна вена

Риск от заболяване

„Външни“ хемороиди: Рискът се повишава при хора със седящи професии (напр. шофьори на да­лечни разстояния, но и служители зад бюро). „Вътрешни“ хемороиди: Твърдите столове и постоянната кашлица повишават риска.

Възможни последици и усложнения

По-дълго съществуващите хемороиди могат „да изпаднат“ през ануса (пролапс). Това е много болезнено и най-често трябва да се лекува оперативно.

Профилактика при хемороиди

  • богатата на целулоза храна осигурява по-меко отделяне на изпражненията
  • редовните телесни упражнения поддържат червата във форма, а слабителните средства ги правят лениви
  • използувайте твърди седалки. Избягвайте дългото седене или стоене, по възможност вдигането на тежки предмети и дългите „заседявания“ в тоалетната

Необходимост от лекарска помощ

Ако имате гореупоменатите оплаквания и самолечението не ви помага.

Самолечение

Избягвайте силното напъване при ходене по го­ляма нужда. Дайте си почивка и се разтоварете. Почиствайте ануса с топла сапунена вода и памучна кърпа.

Лечение

Изследването чрез палпация (опипване) само по себе си не помага. С ректоскопия лека­рят трябва да докаже вътрешните хемороиди. Медикаментите не могат да излекуват заболя­ването, но успокояват оплакванията.

Не трябва да се използуват средства срещу бол­ките при хемороиди, ако съдържат следните ве­щества: т.нар. паравещества (Benzocain, Isobutamben, Procain, Tetracain), както и средства за местно обезболяване: Perubalsam, Formaldehyd. Такива вещества много често от­ключват алергии. Кортизонсъдържащите сред­ства също трябва да се избягват. Те могат да причинят увреждания на кожата. Продължител­ната употреба на средства, съдържащи кортизон може да благоприятства развитието на гъбични инфекции на правото черво и ануса. Проверявайте в указанието към изписаните ви медикаменти дали те не съдържат такива суб­станции.

Високостепенните хемороиди трябва да бъдат разрушени с инжекции или отстранени с помощ­та на криотерапия. Ако хемороидалните възли изпадат през ануса, те трябва да бъдат от­странени оперативно.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *