Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на дебелото и правото черво (карцином на колона и ректума)

Оплаквания

Първите алармени признаци могат да бъдат: промяна в нормалния за вас вид и честота на из­пражненията – започват или продължителен за­пек, или диарии. Позивите по голяма нужда за­честяват. При освобождаването на газове се отделят и по малко изпражнения. Изпражнения­та съдържат незначителни следи от слуз и от тъмночервена до черна кръв, които рядко се за­белязват. Едва по-късно се прибавят коремни болки, безапетитие, малокръвие и загуба на тег­ло. Ако ракът се развие в близост до ануса, при къпане той може да се опипа.

Причини

Вероятно ракът на червата има повече причини:

  • едностранчиво, бедно на баластни вещест­ва хранене
  • увреждащи вещества в храната. Към тях се отнасят със сигурност нитрозамините, кои­то се съдържат в пушените месни изделия и се образуват при печенето на пушено месо; мо­гат да се съдържат и в питейната вода. Съмнителен за рак е и кадмият, който се натрупва във вът­решностите, особено в бъбреците и черния дроб.

Риск от заболяване

Ракът на червата се отнася към най-честите ви­дове рак: при жените съставлява 15 процента, а при мъжете 12 процента от всички карциноми. Рискът е значително по-висок при хора, които страдат от полипи на дебелото черво или улцерозен колит. Той се повишава, ако в семейството вече има рак на дебелото черво.

Възможни последици и усложнения

Ако ракът на дебелото черво се открие, преди да е образувал дъщерни разраствания, и се опе­рира своевременно, почти всеки втори болен може да преживее десет и повече години след нужната операция. Ако са обхванати и лимфни­те възли, една четвърт от засегнатите имат шанс за преживяване пет години. Ако са заболе­ли и други органи в организма, въпреки лъчелечението и/или противораковите средства само пет процента преживяват пет години. Нелеку- ван, в разстояние на една година ракът на дебе­лото черво води до смърт.

Профилактика

Разнообразната храна, по възможност с достатъчно баластни вещества, подпомага здравето на червата. Би трябвало след четиридесетата година редовно един път го­дишно да се подлагате на изследване на правото черво с пръст, а след петдесетата веднъж годишно да си правите теста за кръв в изпраж­ненията (тест за окултни кръвоизливи). Ракът на правото черво може да се опипа много рано. След петдесетте се препоръчва оглед на право­то черво. Ако два пъти тя е „без особености“, достатъчно е да я пов­таряте на всеки три години.

Необходимост от лекарска помощ

Веднага, след като се появят първите алармира­щи признаци. Хората с хемороиди често не при­емат достатъчно насериозно кръвта в изпраж­ненията: при следи от кръв в изпражненията веднага при лекаря. Настоявайте за основно из­следване.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

При съмнение за рак на червата дебелото черво трябва да бъде изследвано с ендоскоп.

Няма медикаментозно лечение. Раковото раз­растване трябва да се отстрани оперативно. Ако е възможно, двата края на червото след то­ва се свързват. Рядко ракът се враства толко­ва дълбоко в правото черво или ануса, че те трябва да се отстранят и да се постави изкус­твен анус.

Последващото третиране с рентгенови лъчи или противоракови средства не предпазва ус­пешно от нови тумори. Важно е редовното из­следване след това, за да могат рецидивите или дъщерните образувания да бъдат своевременно разпознати и отстранени.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *