ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Възпаление на сляпото черво (апандисит)

Оплаквания

Има две форми на възпаление на червеобразния израстък на сляпото черво.

Остро възпаление: Внезапно се появяват болки в дясната половина на корема, които при кашли­ца, кихане и ходене се засилват. Често се приба­вят световъртеж, повръщане, повишена тем­пература, запек, газове и лош дъх от устата. Ко­ремът е твърд, болките могат да се разпрост­ранят към пикочния мехур и половите органи.

Хронично възпаление: В продължение на месеци може да дава променливи оплаквания (отпадна­лост, коремни болки, храносмилателни пробле­ми) преди да се обостри.

Причини

Отвореният край на червеобразния израстък на сляпото черво може да се запуши от задръжка на изпражнения, рязко прививане, по-рядко от чуждо тяло, тумор или паразити. Възниква ин­фекция, която води до абсцедиране.

При децата възпалението на сляпото черво мо­же да бъде предизвикано от гнойно възпаление на сливиците.

Риск от заболяване

Възпалението на апендикса се среща често при юноши и млади хора. Често той бива отстранен още в детската възраст.

20-30 процента от тези операции почиват на заблуда: след отварянето се установява, че апендиксът не е бил възпален.

Младежите в немскоговорящите страни се опе­рират много по-често отколкото в САЩ. При жените това може да доведе до безплодие в ре­зултат на следоперативни сраствания.

Възможни последици и усложнения

Чревни бримки могат да се слепят със сляпото черво и да образуват абсцеси. Ако не се лекува, в рамките на 24 часа възпалението може да про­бие в перитонеалното пространство. Тоба ста­ва най-често на четвъртия ден. В този случай болките утихват за известно време, след мал­ко се засилват обаче отново, прибавят се тем­пература и повръщане.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

Типичен признак за възпаление на сляпото черво Ако рязко завъртите навътре опънатия десен крак на болния, се появяват болки.

Ако коремните болки се задържат няколко часа и не преминат от поставянето на затоплена бу­тилка или дори се засилят, би трябвало да оти­дете на лекар. Ако се прибави зеленикаво повръ­щане и лицето на болния пребледнее силно и се покрие с пот, би трябвало веднага да потърси­те болница.

Самолечение

Останете да лежите спокойно. Торбичка с лед може да облекчи болките. Тъй като съществува възможност да бъдете опериран под наркоза, не би трябвало да ядете и пиете. Срещу жаждата можете да изплаквате устата си с вода. Не би трябвало да взимате нито слабителни, нито болкоуспокояващи средства.

Лечение

Лекарят трябва чрез преглед на болния и лабо­раторни изследвания да установи със сигур­ност, че се касае за възпаление на сляпото чер­во. Острият апандисит трябва да бъде опери­ран веднага. Дори и да отзвучи, възпалението с голяма вероятност ще се появи отново. Крат­ко време след операцията оперираният би тряб­вало да се изправи. Нужни са само няколко дни престой в болницата. Децата могат да бъдат изписвани още същия ден, ако съществуват га­ранции, че ще бъдат обгърнати с достатъчно грижи. Най-често след три седмици болният мо­же да се заеме с обичайната си работа. Ако се образува абсцес, гнойта трябва да се отведе с маркуч навън (дренаж). След това се изчаква ня­колко седмици до отстраняването на сляпото черво.

При хронично възпаление се оперира извън болковия период.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *