Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на задстомашната жлеза (карцином на панкреаса)

Оплаквания

Ракът на панкреаса дава оплаквания едва в мно­го късен стадий на развитие. Те се различават според мястото, където се е образувал тумо­рът. Тумори на върха на панкреаса предизвикват гадене, безапетитие, загуба на тегло и бавно напредваща безболезнена жълтеница. Ако тумо­рът е разположен „на тялото“ на панкреаса, се появяват тъпи болки в горната част на корема, които се излъчват към гърба и се влошават след нахранване и в лежащо състояние.

Причини

Не са известни други причини, освен възпалени­ето на задстомашната жлеза.

Риск от заболяване

Ракът на панкреаса се развива едва след шейсе­тата година от живота и не е рядък: три про­цента от смъртните случаи при рака се отна­сят към това заболяване. В 90 процента ракът на панкреаса вече е развил метастази още при откриването си, най-често в черния дроб или в белите дробове.

Възможни последици и усложнения

Само два процента от заболелите преживяВат повече от пет години след изявата на карцинома.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

В ранния стадий при рака на панкреаса не се по­явяват болки. Най-често той се открива случай­но. Най-добре ракът на панкреаса може да бъде разпознат с ултразвук, компютърна томогра­фия и тъканна биопсия.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Ако туморът е ограничен върху задстомашната жлеза, тя би трябвало да бъде изцяло отстра­нена. Това увеличава шанса за преживяване пове­че от пет години на десет процента. Разбира се, става дума за живот на инсулинозависим диабе­тик.

Във всички други случаи не е възможна операция. Комбинацията от лъчелечение и химиотерапия може да удължи живота.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *