Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на черния дроб

Оплаквания

Ракът на черния дроб не дава типични оплаква­ния. Загуба на тегло, безапетитие, болки в горната дясна част на корема, влошаване на общо­то състояние и лека температура могат да бъ­дат знак за това. Черният дроб е уголемен, твърд и при натиск боли.

Причини

  • най-често на базата на предварително същес­твуваща чернодробна цироза
  • афлатоксинът, продукт на плесенните гъби, които се появяват по мухлясалите храни
  • резултат на хепатит В-инфекция
  • рядко израждане на чернодробен тумор, причи­нен от хормонални препарати против забре­меняване

Риск от заболяване

В сравнение с Африка и Югоизточна Азия ракът на черния дроб в Европа е рядкост: Той състав­лява 0,5 процента от всички форми на рак. Койтo страда от хроничен хепатит В, носи сто пъ­ти по-висок риск да се разболее от рак на черния дроб.

Възможни последици и усложнения

Тъй като ракът на черния дроб често се откри­ва късно, най-често в разстояние на няколко ме­сеца води до смърт.

Само в редките случаи на фиброламеларен карцином, който се появява при младите хора без предхождащо чернодробно заболяване, шансо­вете за преживяване са по-добри.

Профилактика

Малко от факторите, предизвикващи рак на черния дроб можем да избегнем по наше желание: да не се консумират мухлясали храни; да се избяг­ва работата с поливинилхлорид; предпазване от хепатит В по време на полов акт посред­ством кондом.

Необходимост от лекарска помощ

Ако има съмнение за рак на черния дроб. Ултраз­вуково изследване и компютърна томография могат приблизително точно да установят рака. Седемдесет и пет процентова сигур­ност дава чернодробната биопсия.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

В малко случаи чернодробният рак се открива навреме и е толкова ограничен, че оперативно­то му отстраняване е целесъобразно: ракът на черния дроб не подлежи на облъчване. Лечението с цитостатици също не води до подобрение. При рак на черния дроб не е възможна трансплантация.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *