Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Черен дроб, задстомашна жлеза, жлъчка, жълтеница

По-голямата част от черния дроб лежи в дясната горна част на корема, левият дял отзад, а задстомашната жлеза зад него. Като най-голяма жлеза в организма черният дроб има различни функции:

за храносмилането: Черният дроб произвеж­да до литър жлъчка на ден и по жлъчните пъ­тища я въвежда в дванадесетопръстника.  Жлъчните киселини помагат за разграждане­то на мазнините от храната, така че чревна­та лигавица да може да ги абсорбира, а заедно с тях и мастноразтворимите витамини. Из­вън фазите за храносмилане отворът към два­надесетопръстника остава затворен, а жлъч­ката се събира в жлъчния мехур. Ако за храносмилането е нужна жлъчка, той се свива: жлъчната течност попада в червото.

за кръвообращението: В периода преди ражда­нето тук се образуват червените и бели кръв­ни телца. По време на целия живот черният дроб разгражда старите кръвни телца, нат­рупва желязо и т.н.

за обмяната на веществата: Той „проверява“ кръвта за наличието на „чужди елементи“ и я дезинтоксикира. От пречистената кръв чер­ният дроб всмуква смлените субстанции, пре­работва белтъчините в собствени за организма белтъчини, складира захар и доставя пос­редством кръвта хранителни вещества за клетките на организма. Отпадния продукт от белтъчната обмяна, уреята, кръвта отнася до бъбреците, които я изхвърлят с урината

за хормоналното равновесие: Черният дроб синтезира изходните вещества за половите хормони и за собствените за организма маз­нини

Орган с такова многообразие на функциите е не­заменим. Затова черният дроб има учудваща способност да се възстановява. Ако се отстра­нят две трети от него, останалата здрава част все още може да изпълнява задачите на целия ор­ган. Ако черният дроб е разрушен напълно, един­ствена надежда остава присаждането на нов. Такава трансплантация вече с голям успех се прави в България.

Задстомашната жлеза също образува храносми­лателен сок. Той съдържа ферменти (ензими). По отвеждащ канал – за повечето хора общ с жлъчния канал, при някои отделно от него – со­кът попада в дванадесетопръстника. Задстомашната жлеза е хормонална жлеза.

 

Жълтеница (иктерус)

Жълтеницата не е болест, а сигнал за различни заболявания, най-често на черния дроб и жлъчка­та: кожата, лигавиците и „бялото“ на очите по­жълтяват, често е налице мъчителен сърбеж. Оттенъкът на жълтото насочва към първичното заболяване:

  • червеникаво жълто – увреждане на черния дроб
  • зеленикаво жълто – жлъчен застой

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *