Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Протези

Частична протеза

Когато в съзъбието повече не се намират достатъчно опорни зъби или мостът излиза твър­де скъп, се налага поставянето на частична про­теза.

Преходът от собствените зъби към подвижна зъбна протеза не винаги е лек. Могат да минат седмици докато езикът, мускулатурата на бузи­те и устата свикнат с усещаната като чуждо тяло част. Не се обезкуражавайте: когато зъбната протеза пасва, първоначалните труднос­ти бързо се преодоляват със спокойно нагласяване.

Материали за частични протези

Синтетичните частични протези могат да се носят само временно – от изваждането на зъ­бите до оздравяването на раните – със или без закрепване към зъбите директно върху лигави­цата.

Окончателните частични протези се изливат от сплави на неблагородни метали. Металната основа носи изкуствените зъби. Подвижната протеза се закрепя със скоби към опорните зъ­би, които я прикрепят и поддържат. Тъй като под скобите лесно се образува кариес и наложи­телното сваляне на протезата всеки ден може да увреди зъбния емайл, може да се окаже целе­съобразно покриването с коронки на застраше­ните носещи зъби.

Закрепващите елементи на частичната проте­за, които се вграждат в коронките на носещи­те зъби (като напр. жлеб и пружина или закреп­ване, наподобяващо секретно копче) са скъпи и трудно се изработват. С помощта на информа­ционни материали лекарят трябва да ви обясни кой вариант предпочита той и защо.

Приспособяване на частични протези

Частичната протеза се изготвя в зъботехничната работилница след вземане на отпечатък. Цветът и материалът, от който ще се правят зъбите, могат предварително да се изберат за­едно със зъболекаря. Преди вземането на отпе­чатъка останалата част от съзъбието трябва да бъде санирана, заболяванията на пародонциума (поддържащите зъба тъкани и връзки) тряб­ва да са излекувани.

На първо време след поставянето частичната протеза може да създава проблеми. Мястото, където лежи тя, понякога е чувствително на на­тиск. Зъболекарят лесно може да коригира то­ва. Възможно е да се появи постоянна хрема ка­то алергична реакция спрямо кобалта, хрома или никела в металната сплав. Трябва да уведомите лекаря за това.

Ако протезата е твърде подвижна и по остана­лите зъби постоянно се усещат болка и натиск, това може да е показател за незадоволителна работа на зъболекаря.

Лекарят непременно трябва:

  • търпеливо да провери свободното разположе­ние на частичната протеза и безпрепятстве­ното дъвкателно функциониране на цялото съзъбие
  • точно да покаже поставянето и изваждането на частичната протеза
  • редовно да контролира дали вследствие на из­менения в челюстта седлото на протезата не се нуждае от подплънка
  • Внимание: Никога не се опитвайте сами да подпълвате протезата!
  • да информира за важната и целенасочена хиги­ена на устната кухина.

Проблеми със зъбните протези

Трудно се свиква с протезите, особено с тези на долната челюст. Първоначално много труд­но ни се удава да се смеем, кашляме, кихаме, да говорим и дъвчем. Засегнати са вкусовите усе­щания. Можете да си помогнете сами с търпе­ливо упражняване – например първоначално да се храните само с меки храни, да изпълнявате говорни упражнения пред огледалото. Зъболекарят следва редовно да контролира положението на протезите ви. Тъй като с вре­мето костта и лигавицата се променят, мо­же да се наложи подпълване на протезата.

В никакъв случай не бива сами да правите то­ва. Американската стоматологична асоциа­ция предупреждава за средствата и устройс­твата за придържане на протези: „Лошо при­лягащите протези застрашават вашето здра­ве“. При болки от натиск лекарят е длъжен да направи корекции.

Поддържане на зъбните протези

То е много важно, защото протезата покрива големи повърхности от челюстта и небцето и слюнката не може да почиства лигавицата по тези места. В нея лесно се задържат храни­телни остатъци, което може да причини лоша миризма от устата. Протезата, челюстта и останалите зъби трябва редовно да се почис­тват с мека четка.

Според едно изследване химическите продукти за почистване на протези действат по много подобен начин, въпреки различните внушения на рекламата. Те могат да раздразнят лигавицата и да разло­жат меките покрития на протезната основа. Мека четка, почистваща сол и сух сапун са не само евтини и прости средства, но и почист­ват достатъчно. Преди поставяне задължи­телно трябва добре да изплакнете протезата с вода. Варовиковите наслагвания се премах­ват чрез накисване на протезата в оцет. Ултразвуковите апарати за почистване на про­тези, които се продават в специализираните магазини, освен всичко друго премахват и пет­ната от чай и тютюн.

Цялостна протеза

Принципното правило е, че максимално дълго трябва да се запазят последните стабилни и не­засегнати от кариес зъби. Те са важни като опо­ра за протезата и поемат натиска при дъвкане. Това важи особено за долната челюст.

Когато трябва да се извадят повече, респектив­но последните зъби, окончателната протеза се поставя едва след оздравяването. То обикнове­но трае няколко месеца. През това време може да се живее с временна протеза. По правило тя се поставя веднага след изваждането на зъбите, докато все още действа упойващата инжекция. Тъй като раните и челюстта още се изменят, може да се наложи многократна корекция на по­ложението на временната протеза. Най-целесъобразният материал за протезата е синтетичният, устойчив на изтъркване. Ме­талните основи могат да се предпочетат при доказана алергия спрямо синтетиката. Порцелановите зъби добре имитират истин­ските, но са no-застрашени от счупване и често изтракват при захапване.

Протеза, имплантирана в челюстната кост

В беззъбата челюст зъболекарят може да при­сади части от метал или други материали, в ко­ито закрепва зъбната коронка или прикрепва зъбната протеза.

Съществуват различни имплантационни систе­ми, но всички са скъпи и научно оспорвани.

Главният проблем остава нерешен: през имплантанта в костта могат да проникнат бактерии и да я разрушат.

Един лошо врастнал имплантант може да вло­ши нещата. В САЩ се приема за успех, ако след пет години 75% от присадените имплантанти все още функционират.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Протези

  1. Ели каза:

    Здравейте!
    Предстои ми направата на горна и долна челюст! Ще Ви бъда много благодарна ако ме посъветвате какви протези да сложа- обикновена или силиконова и колко време е необходимо след ваденето на зъбите да се сложат протезите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *