ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Възпаление на венците (гингивит)

Оплаквания

Венецът е чувствителен на докосване. Той губи своя бледорозов изглед, става синкав, подува се между зъбите и леко кърви, например при почис­тване на зъбите.

Причини

Зъбна плака и зъбен камък над и особено под ръ­ба на венеца; стрес; стъргане на зъбите поради високи пломби, лошо стоящи протези или ду­шевно напрежение. Недостиг на витамини, диа­бет, чернодробни заболявания, алергии. Хормонални изменения през пубертета и кли­мактериума, противозачатъчните таблетки, странични действия на лекарства против епилепсия.

Работа в оловно-преработвателната индуст­рия. В такъв случай в добавък венците почер­няват.

Рискът от заболяване нараства

В допълнение към споменатите причини при не­редовно и недостатъчно почистване на зъбите, когато зъболекарят не отстранява зъбния ка­мък; раздразвания от паста за зъби, вода за ус­та, средства за закрепване и поддръжка на про­тезите.

Възможни последици и усложнения

Хроничните възпаления на венците могат да спомогнат за сърдечно-съдови заболявания, ревматични болести, да засегнат бъбреците и очите.

Профилактика

Поддържане на хигиената в устата, два пъти годишно профилактични прегледи при зъболекар, отстраняване на зъбния камък.

Храненето с малко съдържание на въглехидрати предпазва от това заболяване, храната, богата на влакна, масажира при дъвкането и стяга венците. Подобен ефект има и многократното ма­сажиране на венците през деня с чист пръст.

Нужда от лекарска помощ

При кървене на венците.

Самолечение

Първоначалните проблеми с венците могат да се спрат като последователно и основно три пъти дневно се провежда правилно изчеткване на зъбите.

Ефикасното въздействие на т.нар. зъбни кремо­ве или води за уста, стягащи венците, не е до­казано.

Лечение

Медикаментозно лечение не съществува. Всъщност всяко лечение на зъбите следва да включва отстраняването на зъбния камък, осо­бено на този под ръба на венеца (конкремент), който дразни венеца.

Допълнително зъболекарят трябва да обясни правилния начин за почистване на зъбите. За съ­жаление това не се прави винаги и навсякъде.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *