ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Стомах и функционална диспепсия

Стомахът е мускулен сак с вместимост един ли­тър, който събира храната и я подготвя за хра­носмилането. Въглехидратите остават около час в стомаха, белтъците малко по-дълго, а маз­нините – най-дълго. Чрез пилорния мускул сто­махът предава храната по-нататък на дванаде­сетопръстника. Мускулните движения, чрез ко­ито стомахът добре измесва храната, се регу­лират от вегетативната нервна система. Тя е отговорна и за производството на стомашен сок и хормоните хистамин, простагландин и гастрин, които от своя страна направляват храносмилането. Тъй като настроенията и ду­шевните състояния чувствително повлияват вегетативната нервна система, стомахът се нарича още „ветропоказател на душата“. Който има стомашни оплаквания, би трябвало да по­търси причините основно в душевната област и да поговори за това с лекуващия го лекар.

Стомашните оплаквания са чести. Всеки десети пациент, който посещава практикуващия лекар, страда от това. От друга страна, много хора, които имат стомашни оплаквания, не търсят лекар.

 

Функционална диспепсия – нервен стомах

Оплаквания

Оплакванията се появяват периодично или от- време навреме, поотделно или в комбинация, често по време или след ядене. Затова мнозина, които страдат от тях, погрешно смятат, че са причинени от храната:

  • парещи, спастични болки в горната част на ко­рема
  • гадене, повръщане
  • киселини, оригване
  • чувство за натиск, чувство за пълнота, газове
  • безапетитие
  • сухота в устата, парене по езика и/или затруд­нено гълтане

Често оплакванията са съпроводени от депре­сивно настроение, страх, неспокойствие, безсъ­ние, чувство за неудовлетвореност, мравучкане в устата, затруднено дишане, сърдечни оп­лаквания или треперене на крайниците.

Причини

  • кризи в живота (пубертет, женитба, раждане на деца, средата на живота, смяна на професи­ята и т.н.
  • тежка загуба (на партньор, на работа, на ро­дина)
  • работа на конвейр, тежка физическа работа и работа на смени
  • горещината и нередовното хранене могат „да ударят в стомаха“ и да причинят смущения в перисталтиката
  • страхови ситуации или свързани с разочарова­ние, могат да отключат гадене и повръщане. Организмът изхвърля от себе си това, което е „за коша“, например напрежения или конфлик­ти в училище, които са непоносими за ученика
  • погнусата също е „културна придобивка“ – чо­век „се учи“ да се гнуси от определени неща

Риск от заболяване

Стресът и душевното натоварване повишават риска от стомашни оплаквания.

Възможни последици и усложнения

Ако оплакванията се повтарят, съществува опасност да се увреди стомашната лигавица и да възникват стомашни язви. Това се случва при всеки трети случай.

Профилактика

  • помъчете се да отвикнете от пушенето
  • винаги, когато сте в състояние, избягвайте стресовите ситуации
  • съзнателното разтоварване може своевре­менно да отстрани оплакванията
  • акупунктурата може да помогне стресът, ако не бъде преодолян, да бъде преживян по-леко

Необходимост от лекарска помощ

Когато оплакванията се повтарят. Тъй като оп­лакванията при язва на стомаха и дванадесето­пръстника са много сходни, ако и след четири седмици не са изчезнали, лекарят би трябвало да огледа стомашната лигавица с ендоскоп. Така може да бъде изключе­на и често погрешно поставяната диагноза „гастрит“.

Самолечение

Направете сами „нещо добро за себе си“:

  • би трябвало да се откъснете и да отпочинете в спокойна обстановка; с разтоварващата техника по Фукс това става по-лесно
  • ако е възможно, би трябвало да избягвате все­ки стрес, вълнение, яд и страх
  • термофорът, топлите влажни или студени компреси могат да намалят болките
  • алкохол и цигари би трябвало да употребява­те с мярка, при която ви е добре, да ги избяг­вате на гладен стомах. След разговор с лекаря преустановете вземането на всякакви увреж­дащи стомаха медикаменти
  • не е необходима специална диета. Яжте това, което ви харесва, и избягвайте това, което не ви понася. Би трябвало да изключите от менюто си трудно смилаеми, горещи и студени ястия. Не яжте късно вечер. За предпочитане са храни, съдържащи баластни вещества с много зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти
  • само с церемонията по приготвянето им и пи­енето им на глътки чайовете могат да облек­чат оплакванията
  • акупресура. Можете и сами да прак­тикувате този масаж чрез натиск, най-добре е обаче, ако го прави друг човек

Лечение

  • акупунктура
  • хомеопатично лечение
  • масажи. Те действуват общо отпус­кащо; особено ползотворни са масажите на съединителната тъкан
  • определени дихателни техники могат да раз­товарват и да подпомагат оздравителния процес

Медикаменти

  • при гадене: еднократно приемане на средства, съдържащи хистамин. Те действуват общо потискащо, затова след приема им би трябва­ло да не шофирате и да не обслужвате маши­ни. Други самостоятелни или комбинирани средства са по-малко полезни.
  • подуване и чувство за пълнота в стомашно- чревния тракт се предизвикват от прекомер­но газообразуване. Действието на предлага­ните срещу това средства се оспорва от Аме­риканските лекарствени власти. Ако все пак имате впечатлението, че тези средства ви носят облекчение, спокойно можете да ги взе­мате за кратко време
  • ползата от лекарства против безапетитие е спорна
  • често на стомашноболните се изписват успо­кояващи средства. Те обаче имат много стра­нични действия и могат да доведат до зависи­мост. Има смисъл в еднократното вземане на бетаблокер при остър стрес. Не би трябвало да приемате невролептици при остри сто­машни болки

Успокояващите средства премахват само сим­птомите, а не причините за оплакванията. Ако искате да се справите с по-дълбоките причини, имате нужда от помощ.

Успокояващи стомаха чайове

Листа от мента

Приготвяне: Една супена лъжица листа от мента се заливат с чаша гореща вода; запар­ват се 5-10 минути, след това се прецеждат. Приложение: Три-четири пъти дневно да се изпива по една чаша горещ, прясно приготвен чай между храненията.

Цветове от лайка

Приготвяне: Една супена лъжица цвят от лай­ка се залива с една чаша вряща вода; запарва се десет минути, след което се прецежда. Приложение: Три-четири пъти дневно да се изпива по една чаша прясно приготвен, топъл чай между храненията.

Бял равнец

Приготвяне: Както лайката, но се използуват две чаени лъжички равнец.

Възбуждащи стомашни чайове Те възбуждат секрецията на стомашен сок, подпомагат храносмилането и помагат при оплаквания, свързани с недостатъчна секре­ция на стомашен сок. Готовите чайове най- често са приятно горчиви или много горчиви. Странични действия: Отвреме навреме гла­воболие при хора, които са чувствителни към горчивите вещества.

Червен кантарион

Приготвяне: Една-две лъжички червен канта­рион се заливат с една чаша кипяща гореща вода; запарват се 15 мин, след което се прецеж­дат.

Приложение: Прясно приготвената, умерено топла настойка се пие половин час преди яде­не бавно и на глътки.

Комбиниран чай

Рецепта: 25 г червен кантарион, 25 г пелин, 20 г корени от тинтява, 20 г кори от портокал, 2 г канела

Приготвяне: Две чаени лъжички от сместа се заливат с една чаша кипяща вода; оставят се да престоят 10-15 мин, след което се прецеж­дат.

Приложение: Прясно приготвената, умерено топла настойка се пие половин час преди хра­нене.

Внимание: Да не се прилага при язви на стома­ха и дванадесетопръстника.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *