Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Веселина Ценова-Съйнова: При заболяване от рак не винаги е нужна операция

Според доцент д-р Веселина Ценова-Съйнова съвременната медицина е сляпа без патологията

Доцент д-р Веселина Ценова-Съйнова, заема длъжността ръководител в Специализираната болница за лечение на болни от рак в София на отдела „Клинична патология”. Тя е родена през 1949 г. и е завършила медицина през 1979 г. със специалност патологична анатомия. Специалистката напомни изказването на проф. Рудолф Вирхов, който е основал клетъчната патология, с което е напълно съгласна, че съвременната медицина е сляпа, без патолога – без окото на патолога, което стои на върха на скалпела на хирурга.

В нашата страна тази важна мисъл не се разбира и не се взема под внимание. Разбира се трябва патолога да е много опитен при поставянето на диагнозата от изследването, което прави. Тя е началник в най-големия онкологичен център у нас и разполага с най-съвременна апаратура, целият колектив работи много старателно и казва в интервю пред БЛИЦ, че трудът им не е оценен.

д-р Веселина Ценова-Съйнова
д-р Веселина Ценова-Съйнова

Патолог не означава гробар или моргаджия, а е медицински работник, който прилага тази наука патологията, занимаваща се с промените в организма, които настъпват с болестните процеси. При нея изследванията са на нивото на органите, на тъканите и даже на целия организъм. Новите технологии за изследване дават възможност даже да се навлезе все по-надълбоко в тъканите – на молекулярно и атомно ниво да се изследват нарушенията и на гените също. Самата дума патология означава наука за страданието от гръцкия език „пато” – означаващо страдание и „логос” – наука. Всяко едно отклонение молекулярната биологична структура от нормалното за здрав организъм, на което и да е ниво е обект на изследванията на патоанатома.

За доцент д-р Веселина Ценова-Съйнова най-важното в медицината е поставянето на правилна диагноза и особено важно е това да бъде направено от специалист патоанатом, който да е много опитен. За да бъде сигурна и точна диагнозата трябва да се взема мнението на двама или трима патоанатоми, защото може да се пристъпи към операция, без тя да е необходима и така да се навреди много на пациента. Тя споделя случаят с една нейна приятелка, която си е оперирала гърдите поради заболяване от рак. Оказало се, че можело да мине и без операция и така много объркала своя живот и този на семейството си, че просто много е натъжила всички. Единствената причина за това е, че не е потърсила второ мнение или поне с доцентката, която й е била приятелка.

Не винаги операцията е единственото решение на проблема. Съветът на доцент д-р Веселина Ценова-Съйнова е следният – винаги след преглед при специалиста за съответната болест да се търсят изследвания и мнението на патоанатом. Подобни случаи на операции, които са излишни има и с ампутирането на крайници, които завършват много трагично и в някои от тях стои мотивът на лекаря за заплащането на операцията от Здравната каса.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *