Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Киселец, лапад и коприва са по-полезни от спанака!

Но това не са всички годни за консумация или лечение растения, които се считат за плевели.

Плевелите са просто растения, които виреят, където не ги садите и в повечето случаи не ги искате. Например в зеленчуковата ви градина, насред чушките и доматите.

Може да се изнанедате, но ако имате някои плевели в собствения си двор бихте извлекли полза от тях стига да ги познавате. Ето няколко такива примера!

Лопен (Verbascum Thapsus L.)

Лопенът има големи, меки, размити листа и остава близо до земята първата година. През втората година вече има стебло, което става доста високо. Цветовете изглежда все едно цъфтят случайно нагоре и надолу по стъблото, но когато се берат се внимава да няма в тях семена, тъй като са токсични.

Ако поставите в буркан прясно откъснати от растението цветове и ги залеете със зехтин, след 3 дни ще имате капки против болки в ушите.

От изсушените листа се прави отличен чай за белите дробове – независимо дали става въпрос за лечение на инфекция или хронични заболявания като астма. Трябва да прецеждате чая през тензух или нещо подобно, тъй като фините косъмчета на листата могат да раздразнят гърлото. Поради тази причина, лопенът по принцип не се счита сред ядливите плевели, а се ползва само за направа на лекарства.

Бяла лобода, чувен, див спанак (Chenopodium Album L.)

Бяла сладка трева или  див спанак  е като обикновения спанак, но по-хранителен. Също така се нарича лобода или чувен, има мек вкус, повече витамин А от спанака и три пъти повече калций. Освен това е богат на минерали. От него се приготвят всякакви ястия, както и от обикновения спанак – салата, каша, сушени листа за чай, който помага против диария и коремни болки.

Слез (Malva Silvestris)

Сварено във вода става лепкав слуз. Добавете бити яйчени белтъци и захар, за да си направите бонбони.

Това растение е едно тези брилянтни плевели, които се противопоставят на изкореняването. Когато го дърпате, то се чупи така, че коренът остава и гарантира, че ще поникне пак. Листата могат да се ядат сурови или варени. Чаят, направен от слез е успокояващ демулсент, което означава, че лекува лигавиците, като белите дробове и храносмилателния тракт. В българската народна медицина се използва при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, обриви, трудно уриниране и рак на гърдата.

Живовляк (Plantago)

Вкусът му е доста остър, така че, както лопена – не винаги е включен в списъка на „ядливите плевели“. Но е съвсем безопасен за ядене, стига да понесете парливия му вкус. Изключително лечебни свойства има.

–      Ако сте ожилени от оса или пчела и нямате алергия (при което трябва незабавно да приемете антихистамини), сдъвчете едно листо живовляк и го залепете на ухапаното;

–      Ако имате цирей – вържете или залепете върху него 3 листа от живовляк и след 12 часа сменете с нови.

–      Сварете чай от него, ако имате диария или проблеми със стомаха.

 

8-те най-богати на хранителни вещества храни на земята!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *