Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остро възпаление на бъбречното легенче (остър пиелонефрит)

Оплаквания

Внезапно настъпващо втрисане, температура, силни болки точно над хълбока, гадене и повръ­щане (бъбречна колика). По-често и по-трудно уриниране. Урината може да бъде мътна или в резултат на примеси от кръв дори леко червена на цвят.

Причини

Най-често възходяща инфекция на пикочните пътища, причинена от бактерии. Катетри, малформации, уголемена простата и т.н. стесня­ват пикочните пътища, затрудняват оттока на урината и така благоприятствуват инфек­цията.

Честа причина при децата е т.нар. рефлукс: с това понятие медиците означават връщане на урина от пикочния мехур нагоре по уретера на базата на вродено увреждане на неговата клапа. В редки случаи възпалението на бъбречното ле­генче може да бъде предизвикано от микроорга­низми от кръвта.

Рискът от заболяване нараства

  • при пациенти с чести възпаления на пикочни­те пътища
  • при пациенти с рефлукс
  • при жени по време на бременност
  • при пациенти с катетър
  • при камъни в бъбрека и пикочния мехур
  • при уголемяване на простата

Възможни последици и усложнения

При своевременно лечение усложненията са ред­ки. При деца, диабетици или немощни хора ин­фекцията може да премине в кръвта и да дове­де до отравянето й (уросепсис).

Профилактика при жените

„Правилен“ тоалет: почистване „отпред“ (от­към перинеума) „назад“ (към ануса). За да се из­бегнат нови инфекции на пикочните пътища, а с това и покачващата се опасност от хронично възпаление на бъбреците, Комисията по лекар­ствените средства на Немското лекарско об­щество препоръчва следните мерки:

  • да се избягват интимни шпрейове, бани с пяна и дезинфекциращи разтвори, както и по-лютиви сапуни, тъй като те увреждат кожата и лигавицата и с това осигуряват по-добра поч­ва за бактериите
  • при наличие на течение винаги да се потърси съветът на лекар, тъй като то повишава опас­ността от инфекция
  • поемането на много течности („изплакване“) потиска поселяването на пикочните канали с бактерии
  • да не се задържа дълго урината, тъй като го­лямото и прекомерно изпълване на мехура на­малява защитата му срещу бактерии
  • преди полов акт изпивайте чаша вода и осво­бождавайте мехура си непосредствено след това

Профилактика при мъжете – виж Уголемяване на простатата

Необходимост от лекарска помощ

Веднага.

Самолечение

Не е целесъобразно. Тук диуретичните чайове не помагат.

Лечение

Обикновено антибиотици. След едно- или двуд­невно лечение оплакванията чувствително се подобряват. Въпреки всичко може да се наложи приемане на антибиотици 14 дни и по-дълго. При лица, които често страдат от възпаление на бъбреците, след оздравяването лекарят наз­начава различни изследвания, за да установи евентуалните причини, лежащи в основата им: кръвни и уринарни тестове, рентгенови снимки на бъбреците, ехографско изследване на бъбреците, изследване за рефлукс и др.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *