ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Слабост на мехура, хиперестезия на мехура (инконтиненция на урината)

Оплаквания

Неконтролируемо освобождаване на урина през деня и нощта. Неволево отделяне на урина при кашлица, натиск, кихане, повдигане и други те­лесни натоварвания.

Причини

  • психосоциален стрес
  • инфекция на пикочните пътища
  • слабост на мускула, който затваря пикочния мехур (най-често проява на възрастта). При по-възрастните жени се благоприятства от хормонални промени
  • Вродени деформации и аномалии на пикочните пътища
  • неврогенни причини (заболявания или нараня­вания на гръбначния или главния мозък)

При жените: Отслабване на мускулатурата на тазовото дъно в резултат на бременност или наднормено тегло. Този вид слабост на пикоч­ния мехур лекарите означават като стресова инконтиненция.

При мъжете: Заболявания на простатата.

Риск от заболяване

Мехурната слабост се среща много често и с напредване на възрастта става още по-честа.

Възможни последици и усложнения

Причините за инконтиненция на урината най-често са безобидни, проявите й обаче са непри­ятни. Типичният мирис издава „нечистоплътност“, създава несигурност и се стига дотам, човек почти да не се решава да излезе от къщи.

Профилактика

Срещу проявите на възрастта като причина почти няма възможност за профилактика. При заболя­вания специализираното лечение най-често мо­же да предотврати оплакванията.

Необходимост от лекарска помощ

При поява на оплакванията.

Самолечение

Редовно изпразване на урината, за да се изпре­варва неволевото отделяне и да се „възпитава“ мехурът. През деня би трябвало да се пие не по- малко от преди, но вечер теч­ностите да се ограничават.

Трениране на мускулатурата при жените:

  • По време на уриниране в тоалетната отвреме навреме волево да се прекъсва струята на ури­ната. Това тренира затварящия мускул и мускулатурата на тазовото дъно
  • по същия начин мускулатурата на тазовото
  • дъно може да се тренира и без уриниране – се­дейки, незабележимо от останалите
  • напрягане на мускулатурата на тазовото дъ­но и задържане така толкова дълго и силно, колкото е възможно

Тази мускулна тренировка да се провежда тол­кова често през деня, колкото пъти се сетите за нея, най-малко обаче десет до двадесет пъти. Ако причината за мехурното увреждане не може да се лекува, остават следните възможности:

  • специално бельо или приспособления, които да попиват урината и да неутрализират мириз­мата
  • за мъжете има вид кондоми, които се надяват върху пениса и отвеждат урината по един мар­куч в торбичка. Торбичката се носи до тялото под облеклото и отвреме навреме трябва да се изпразва
  • катетър, който през уретрата се въвежда в пикочния мехур. През катетъра урината изти­ча в една торбичка.

Тези помощни средства можете да получите във всеки санитарен магазин или аптека, където може дискретно да бъдете осведомен за тях. Инконтиненцията е дискретен проблем.

Лечение

Изследванията (уринни тестове, рентгеново изследване) трябва най-напред да открият при­чината за мехурната слабост. Мехурна слабост, която има анатомични причини (напр. вродени малформации, заболяване на простатата, нара­нявания, фистули), се лекува най-често с хирур­гични мерки.

При така наречената мехурна слабост в резул­тат на наранявания или болестни процеси В мо­зъка, в гръбначния мозък или на нервните клон­чета, инервиращи мехура, лечението едва може да повлияе, но оплакванията се подобряват. Провежда се лечение с медикаменти, действащи отпускащо (антихолинергични), мехурен ка­тетър и различни хирургични мероприятия (напр. изкуствен изход за урината и т.н.).

Стресова инконтиненция

По-леките оплаквания могат да бъдат повлияни с трениране на мускулатурата на тазовото дъ­но. Ако като причина за инкон­тиненцията се установи атрофия на лигавица­та на базата на естрогенен недоимък, може да е целесъобразно приемането на хормона естрадиол. Тежките оп­лаквания изискват според обстоятелствата хирургични мерки.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *