ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бъбреци, пикочни пътища, мехурен катар, възпаление на пикочния мехур

При обмяната на веществата в организма при­етата храна се преработва. При това възник­ват отпадни продукти, които трябва отново да бъдат освободени. Без бъбреците за кратко време организмът би бил смъртоносно отровен.

Бъбреците са като водни филтри, които филт­рират неупотребимите вещества и заедно с не­нужната вода ги отделят като урина.

Освен това бъбреците имат задачата да регу­лират съдържанието на соли и вода. Те са вклю­чени в продукцията на хормони и витамини и повлияват образуването на кръв, обмяната на веществата в костите и регулацията на кръвното налягане.

Всеки човек притежава два бъбрека и всеки бъб­рек се състои от повече от един милион състав­ни части (нефрони), които филтрират кръвта (гломерули) и концентрират урината (тубули). Урината се стича от бъбречното легенче по пи- кочопровода (уретер) до пикочния мехур и кога­то се събере в количество от 0,4 до 1 л по пи­кочния канал се освобождава от организма. Най-честите заболявания на пикочните пътища са инфекциите. Те възникват от това, че более- тотворни микроорганизми проникват през пи­кочния канал (уретра) в пикочния мехур и в пикочопровода. В редки случаи болестотворните причинители могат да попаднат в бъбреците от кръвообращението. Половината от всички бъбречни инфекции не предизвикват никакви оплаквания. Най-често от инфекции на пикочните пътища като мехурен катар или възпаление се засягат жените, мъжете под 50 години почти не страдат от това.

 

Мехурен катар, възпаление на пикочния мехур

Оплаквания

Непрекъснати позиви за уриниране, при които се отделят само малки количества урина; урини­рането може да е съпроводено от парене или бодежи; в някои случаи урината е кървава и мири­ше много силно.

Диуретични чайове

Тези чайове могат, преминавайки през пикоч­ните пътища, да осъществяват допълнител­но изплакване и така да бъдат полезни. Такива чайове не трябва да се използуват при възпаления.

Внимание:

В никакъв случай не трябва да пиете чайове за пикочния мехур, ако страдате от отоци, възникнали в резултат на увреде­ни сърце или бъбреци. В тези случаи поемане­то на големи количества течности е опасноза здравето.

Брезови листа

Приготвяне:

  • една-две лъжици брезови листа се заливате чаша гореща вода
  • престояват 15 минути, след което се пре­цеждат

Приложение:

Три-четири пъти на ден по една чаша прясно приготвен чай.

Листа от хвощ

Приготвяне:

  • две-три чаени лъжички листа от хвощ се за­ливат с чаша кипяща вода
  • врат пет-десет минути
  • престояват 15 минути, след което се пре­цеждат

Приложение:

Няколко пъти дневно по една чаша прясно при­готвен чай между храненията.

Комбиниран диуретичен чай

Рецепта:

  • 20 г листа от бреза, 20 г корени от троскот, 20 г листа от енчец, 20 г корени от гръмотрън, 20 г сладко коренче Приготвяне:
  • една лъжица от сместа се залива с една чаша гореща вода
  • запарва се 10 мин, след което се прецежда

Приложение:

Няколко пъти дневно по една чаша прясно при­готвен чай между храненията.

Причини

Инфекция на урината с болестотворни микро­организми. Най-често става дума за бактерии. При мъжете оплакванията се появяват най-чес­то във връзка с уголемяване на простатата.

Рискът от заболяване нараства

  • при аномалии на пикочните пътища
  • при бъбречни камъни или камъни в мехура
  • при душевни натоварвания
  • при поставянето на траен катетър

При жените

Жените страдат значително по-често от въз­паление на пикочния мехур от мъжете. Това ве­роятно е така, защото отворът на пикочопровода при жените е разположен относително по- близо до влагалището и ануса и при това е по- къс отколкото при мъжа. Така болестотворните микроорганизми могат по-лесно да попаднат по пикочопровода в мехура. Други рискови фак­тори са:

  • бременност
  • болестно течение от влагалището
  • интимни шпрейове -използуване на диафрагми
  • спадане на матката и пикочния мехур

При мъжете

При уголемяване на простатата.

Възможни последици и усложнения

Възпаленията на пикочния мехур са неприятни, но най-често не са опасни. Ако останат нелекувани, в редки случаи могат да възникнат остри и хронични възпаления на бъбречното легенче.

Профилактика

При жените

„Правилна“ хигиена: почистване „отпред“ (перинеума) „назад“ (ануса).

За да се избегне повтаряща се инфекция на пи­кочните пътища и с това покачващата се опас­ност отхронично възпаление на бъбреците, Ко­мисията по лекарствените средства на Немско­то лекарско общество препоръчва следните мерки:

  • да се избягват интимни шпрейове, бани с пяна и дезинфекционни разтвори, както и по-люти сапуни, тъй като те увреждат кожата и лига­вицата в областта на половите органи и с то­ва осигуряват най-добра почва за развитие на бактериите
  • при течение винаги да се потърси съвет от ле­кар, тъй като течението повишава опасност­та от инфекции
  • пиенето на течности (изплакването) възпре­пятства поселяването на пикочните пътища с бактерии
  • преди полово сношение изпивайте чаша вода и непосредствено след него изпразвайте пикоч­ния си мехур

При мъжете – вижте статията Уголемяване на простатата.

Необходимост от лекарска помощ

Ако страдате от описаните оплаквания. Лека­рят ще направи изследване на урината. При съмнение за друго заболяване (напр. на прос­татата, бъбречни камъни и т.н.) според обстоятелствата са необходими други изследвания.

Самолечение

Пийте много, например чайове. Избягвайте ал­кохол, кафе и ястия със силни подправки.

Лечение

Срещу инфекцията лекарят ще ви предпише ан­тибиотик. Дори и да изчезнат оплакванията след кратковременно лечение, би трябвало да вземате медикаментите толкова дълго, колко­то е предписал лекарят. В противен случай съ­ществува опасност възпалението да възникне отново. Честите инфекции на пикочните пъти­ща са указание за тежки органични изменения. При жените възпаления, предизвикани не от бактерии, в напреднала възраст могат да бъдат лекувани с естрогени.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *