Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лесни идеи и здравословни рецепти с извара

Вярно е, че изварата е диетична и полезна, но въпреки това не е много лека храна

 

извара рецепти

Протеините в нея не се усвояват веднага от организма. Когато е в големи количества, животинската мазнина в нея ще натовари черния дроб. Но до 200 г извара на ден може да консумирате спокойно. Дори имайте предвид, че наричат изварата „медицинската сестра на черния дроб“ – тя има много благотворно влияние върху този орган, когато се консумира в допустимите количества.

Още през първи век от новата ера изварата се споменава като любима храна на римляните от всички прослойки. Има данни и за това, че хората в миналото създали изварата с цел да запазят прясното мляко за по-дълго време. Любопитното е, че те го съхранявали в стомаха на убити животни, където млякото ферментирало и се превръщало в извара.

Едно от най-лесните приложения на изварата в кухнята е, когато замените част от сиренето в дадена рецепта с нея. Например може да добавите извара в баницата, в чушките, пълнени със сирене и яйце и след това запечени, в разядки, дипове, омлети, соленки и други.

Извара с ананас и мента

Смесете 1 ч.ч. ананас, нарязан на дребно, 1 с.л. захар и 1 с.л. прясна мента на ситно. Оставете сместа да престои 5 мин. В две купички разделете 1 1/2 ч.ч. нискомаслена извара, а отгоре сложете ананасовата микстура и поръсете със зърна от нар.

Мекички с боровинки и извара

Смесете 200 г брашно, 1 с.л. сода бикарбонат и 50 г пудра захар. В друга купа разбийте 1 яйце, 50 г разтопено масло, 250 мл прясно мляко и 125 г извара. Бавно добавете изварената смес към тази с брашното, като бъркате, докато се получи меко тесто. Прибавете 225 г боровинки и разбъркайте нежно. Разтопете малко масло и сложете в него малко от тестото. Гответе по 1 мин от всяка страна. Сервирайте в топла чиния, поднесено с допълнително масло, печен бекон и няколко капки кленов сироп.

Лазаня с телешка кайма и извара

Препечете в тефлонов тиган 350 г телешка кайма. Към нея прибавете 1 1/2 ч.ч. сос за спагети и гответе, докато леко се запече. Намажете дъното на тава с още сос за спагети. Сложете две кори лазаня, върху тях 1/3 от каймата, 3/4 ч.ч. извара, 1/2 ч.ч. моцарела. Повторете това още два пъти със същите пропорции. Поръсете лазанята с 2 с.л. настърган пармезан. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 180°С един час, пише списание „За жената“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *