Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изкривяване на палеца на крака навън (ганглион, „мъртва кост“)

По природа ходилото е най-широко в областта на основните стави на пръстите на краката и големият пръст сочи напред. Тази форма на хо­дилото обаче не може да се намести адекватно в почти нито една затворена конфекционна обувка. За изкривяване на палеца на крака се го­вори, когато големият пръст е извит към дру­гите пръсти на повече от десет градуса.

Оплаквания

Първоначално не се усещат болки, но засегнати­те трудно си намират подходящи обувки. По-късно страничните натъртвания в основата на големия пръст могат да причинят силни болки. На това място могат да се възпалят слузните торбички.

Причини

При стъпало с разперени пръсти скъсените су­хожилия придърпват големия пръст по посока на другите пръсти. Възпаления могат да разру­шат основната става на големия пръст.

Рискът нараства

-при носене на твърде тесни обувки и чорапи

-при носене на обувки с високи токове

-когато вече се е оформило стъпало с разпере­ни пръсти.

Възможни последици и усложнения

Палецът избутва настрани другите пръсти. С времето основната става на големия пръст се износва.

Профилактика

Да се носят обувки, които осигуряват достатъчно пространство за пръстите.

Гимнастика за ходилата.

Нужда от лекарска помощ

Когато сами не можете да облекчите страдани­ята си.

Самолечение

Пръстеновидни подплънки могат да намалят натиска. Обущарят може да разшири обувкатана това място или да я изреже. С подплънки за стъпала с разперени пръсти можете да се опи­тате да намалите деформацията.

Лечение

Приличната форма на ходилото може да се въз­станови само посредством операция на кост­та. Но подобна операция не бива да се провежда само по естетически съображения. Не винаги ре­зултатът от операцията на големия пръст на крака е задоволителен. Това обаче се разбира ед­ва по-късно. Независимо от това тази операция се прави много често, защото засегнатите ис­кат отново да носят нормални обувки. Сравни­телно често след операцията се получават де­формации на пръстите, схващания, болки и зат­руднения при ходене. Ако се премахнат само по­дутината и възпалената слузна торбичка, обик­новено след известно време увреждането се по­лучава отново.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *