Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-интересните обичай за Великден по света – 3

За българите Великден е много свят празник, но сигурно сте любопитни да разберете как хората празнуват по света…

 

  • Чехия

Там празнуват Великден по католиче­ския календар, но празникът е окичен с множество символи и народни традиции. Тържествата започват в последните дни на Великия пост, като преди това има 3 свети дни: Зеленият четвъртък, Великият петък и Бялата събота. Наименованието Зелен четвъртък идва от това, че свеще­ниците отслужват месата в зелени одежди и чешките селяни на този ден ядат зелени зеленчуци, за да бъдат здрави през цялата година. На Велики петък се организира шествие в чест на това, че Христос е носил кръста си към Голгота. Според чешкия фолклор на Страстния петък пред хората се разкриват скритите в земята съкровища, а най-праведните точно в полунощ могат да видят най-знаменитото чешко съкровище, което се намира под Вишеградската скала. А защо само да го видят? Защото за праведните богатството не е най-важното!

Последният ден на Великия пост е Бялата събота. Още преди 100 години на този ден в чешките села от сутринта палели огньове. Домакините отделяли въглените от пепелта: те трябвало да пазят дома от пожар, а с пепелта се посипвало полето за добра реколта. В понеделника, който чехите наричат Чер­вен, момците излизат с така наречените „помлазки“ – сплете­ни върбови клонки с панделка на края, и с тях закачат момите. На свой ред момите поливат момците с вода.

 

  • Мексико

На много места там се възпроизвеждат сцени като последната вечеря, преда­телството на Юда, процеса срещу Христос, носенето на кръста, разпъването и възкръс­ването. Тези възстановки са изключително реалистични, понякога се стига дотам, че наистина се бичува и издига на кръста този, който играе Христос.

В град Сан Мигел на улицата излизат танцьори, придружени от барабани и флейти. Шест­вието прилича на карнавал. Особен ритуал е подпалването на Юда.

По аналогия с него съществува и друг обичай – от балконите на сградите се спускат въжета, по които се заканват хартиени кукли, изобразяващи омразни на хората личности. Около та­лията им се закачват бомбички. Куклите се подпалват и бомбич­ките избухват, а децата събират разхвърчаните парчета.

 

  • Португалия

В град Брага се провежда процесията на Светия четвъртък, начело на която са т.нар. фарикоко – боси мъже, облечени с туники и с качулки на главите. В региона на Кастело де Виде пък великденският празник се придържа към еврейската традиция. В събота сутринта овчарите от околностите навлизат в града със стадата си, за да бъдат те благословени. По време на вечерното бдение вярващите искат прошка, което на­помня еврейския празник кипур. В края на църковната служба всички присъстващи разклащат камбанки и тръгват на шествие през града.

 

  • Швейцария

Първият ден на Великден започва с тър­сенето на боядисаните яйца, които през нощта някой е скрил. Наред с тази традиция в Швейцария съществуват и някои особени обичаи, за които е известно само в отделни райони:

  • В Мендризио, в италианоговорящия кантон Тичино, всяка година по време на Страстна­та седмица се провежда пасхално шествие, на което се изпълняват библейски сцени за страданията на Христос.
  • В западната част на Швейцария, в градчето Ромон, на Страстния петък облечени в черно оплаквачки пренасят през целия град върху яркочервени възглавници оръдията на Христовите мъчения и кърпата, с която Света Вероника изтрила потта от челото на Спасителя. Процесията се съпровожда с песнопения и молитви.
  • В разположеното недалеч от Женева градче Нион по време на Страстната седмица, следвайки стар немски обичай, кладенците се обкичват с гирлянди от цветя, панделки и приказни великденски яйца. В някои села от кантона Валис раздаването на хляб, кашкавал и вино принадлежи на една от старинните традиции. В Люцерн всяка година се провеждат праз­нични великденски концерти. В Цюрих съществува стара традиция „двайсетаче“, която позволява на децата да попъл­нят запасите си от джобни пари. Правилата са прости: детето поднася обелено яйце на възрастен човек, който на свой ред е длъжен да го опита и да подхвърли монетка от 20 рапена така, че тя да падне върху яйцето. Ако монетката падне на пода, тя принадлежи на детето, яйцето – също. Ако двайсетачето се „вмъкне“ в яйцето, възрастният човек си го взима заедно с паричката.

 

 

Как да залъжем глада по време на пости?

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Най-интересните обичай за Великден по света – 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *