Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-странните великденски традиции по света – 2

Необичайните и интересни традиции са безброй много. Събрали сме ви най-интересните

 

  • Гваделупа

На Великден хората се събират на голям семеен празник по плажовете. Веселбите започват още в нощта преди Великден и продължават на другия ден. Младите играят на карти и домино, на футбол, всички се къпят в морето. Традиционно великденско блюдо е т.нар. матуту от раци. Другите съставки на спе­циалитета са ориз, лук, домати, лимон, магданоз, карамфил и люта чушка.

 

  • Гвиана

Креолската традиция изисква за Великден да се правят специални менюта за всеки празничен ден. В петък се яде риба, в събота – обичайната храна, в неделя – наденица, говеждо фрикасе или печено прасенце, а в понеделник – прочутият бульон от авара, който се вари цели 20 часа. За десерт се под­насят малки сладки или кокосов шербет. Бульонът от авара (гъст сок от плодовете на палмовото дърво авара) обединява цялото семейство. Той съдържа още многобройни зеленчуци като зелено и бяло зеле, дълги и лютиви краставици, спанак, бял боб, патладжан, както и свинско, говеждо и пилешко месо, риба и скариди. Според местната легенда чужденецът, опитал този бульон, завинаги се влюбва в Гвиана и ако не остане да живее в страната, един ден непременно се завръща.

 

  • Италия

Великден се предшества от 40-дневен пост – символ на 40-дневното скиталчество на Христос из пустинята, където той гладувал, молил: се и противостоял на изкушенията. Преди в Италия в навечерието на празника с помощта на факла се разнасял по домовете огънят, запален в църквата. Но сега този обред е сведен до демонстрация на пиротехниката. В много италиански райони на разсъмване на Свети петък жените отиват на църква, където четат молитва, като стоят на пода върху голите си колене.

На Свети петък в Рим има шествие от Колизея до Палатинския хълм. В неделя папата благославя хората на площада пред катедралата „Свети Петър“.

За Великден всички италианки правят основно чистене на домовете си.

 

  • Финландия

Празничните дни започват на Цвет­ница. Тогава финландците отиват да поздравят приятели и роднини с букетче от върбови клонки. Този обичай се нарича Випроминен и е свързан със старата тра­диция от източните региони на страната децата да обикалят къщите и да будят стопаните им рано сутринта, като удрят с цъфнали върбови клони по вратите. Финландците вярвали, че на Великден Слънцето също празнува възкръсването на Христос, като танцува. Хората се съби­рали преди изгрев по високите хълмове, за да чакат светещия диск да застане на небето, покланяли се при появата му и започвали да скачат. Типичният великденски десерт във Фин­ландия се прави по средновековна рецепта и се нарича мамми. Навремето го печали в парче кора от дърво. Той представлява тъмен хляб от ръж и ечемик, поднесен със сметана и захар. И до днес го продават по Великден в специални кутии, които наподобяват дървесна кора. В западните части на Финландия в събота преди Великден се палят огньове, които пропъждат лошите духове. Сред традициите е и маскирането на мал­ките момиченца като вещици – лицата им са намазани с въглен, яхнали са метли и обикалят къщите. Те рецитират стихотво­рения и отправят най-добри пожелания за празника, разклащайки върбови клон­ки. За благодарност получават монети и бонбони.

 

 

Великите пости са най-древната диета

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *