Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болести на мускулите (мускулна атрофия) и мускулно възпаление (миозит)

мускулна атрофия
мускулна атрофия

Мускулна атрофия и миозит са коварни болести

Това, което обикновено се обозначава като „ мускулна слабост “ или „ мускулна атрофия “, е симптом на повече от сто различни заболява­ния на скелетната мускулатура.

Ако нервите, които управляват мускулите, са наранени или болни, мускулите не получават „ра­ботни задачи“: те залиняват, атрофират се. То­ва проличава например по изтъняването на ръ­цете и краката. В подобни случаи се касае за нер­вно обусловена мускулна атрофия (неврогенна мускулна атрофия).

Ако нервите са здрави, но мускулите са болни, те също така залиняват. Но това не винаги про­личава по външния вид, тъй като разрушената мускулна маса се замества от съединителна тъ­кан. Тези заболявания се наричат мускулни дистрофии.

Болестите от двете групи са частично наслед­ствени. Те непрекъснато прогресират, но про­тичат толкова по-бавно, колкото по-късно се проявят.

Лечението е от компетенцията на специалист по нервни заболявания (невролог). Особено при децата съществува голяма опасност педиатъ­рът или интернистът да не забележат своевре­менно заболяването. Въпреки че каузалното ле­чение не е възможно, целенасочената лечебна гимнастика може максимално дълго да запази мускулната сила.

Мускулните заболявания означават за засегна­тите, че трябва да живеят с прогресиращо от­слабване на мускулната сила и подвижността и както обикновено се случва след години или де­сетилетия да разчитат на помощта на другите или на инвалидната количка.

Засегнатите и членовете на техните семей­ства могат да получат помощ и подкрепа от ор­ганизациите за самопомощ.

 

Мускулно възпаление (миозит)

Съществуват множество мускулни възпаления с подобни болестни признаци.

Оплаквания

Първоначално болки като при мускулна треска. Повишена температура, загуба на тегло, потис­нато настроение.

Причини

Мускулните възпаления, предизвикани от мик­роорганизми, са сравнително рядко явление. По-често вследствие на автоимунно заболяване ор­ганизмът образува защитни антитела срещу собствената си мускулатура. Вероятно се касае за някаква наследствена предразположеност.

Риск от заболяване

Жените по-често са засегнати от мускулни въз­паления, отколкото мъжете.

Възможни последици и усложнения

Отмаляването на мускулите може бавно да прогресира или да преминава и пак да се възвръ­ща. В най-лошия случай се парализира дихателна­та и коремната мускулатура. Ако болестта не се лекува с медикаменти, продуктите от раз­граждането на мускулите могат да предизвикат шок. Приблизително една трета от болните умират.

Профилактика

Не е възможна.

Нужда от лекарска помощ

Ако повече от месец имате болки в мускулите.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Физиотерапия

Посредством режим на легло засегнатата мус­кулатура трябва да бъде обездвижена в макси- мална степен.

По-късно подвижността се възстановява мно­го внимателно с лечебна гимнастика, подходяща за заболяването.

Тя е крайно необходима, за да се засилят още здравите мускулни влакна.

Лечение с медикаменти

Мускулните възпаления, възникнали вследствие на насочване на имунната защита на организма срещу самия себе си, трябва да се лекуват с ме­дикаменти, които потискат тези реакции. За тази цел най-подходящ е кортизонът.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *