Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лумбаго, ишиас, увреждания на междупрешленните дискове

Оплаквания

Лумбаго: Внезапни силни болки в кръста, често при навеждане, изправяне, завъртане или повди­гане. При кашляне, кихане или притискане болки­те се засилват. Мускулатурата около гръбнач­ния стълб е напрегната. Засегнатият почти не може да се движи и не намира удобна позиция.

Ишиас: Същите симптоми на по-дълбоко място в кръста. Болките се излъчват към седалището, по протежение на външната или задната стра­на на бедрото, често надолу до прасеца, глезена и ходилото. Възможни са паретични прояви.

Причини

Разместване или изпадане на междупрешленни­те дискове. При това стремящото се да изле­зе пихтиесто ядро на диска притиска излизащите от канала на гръбначния стълб нерви. В резултат на това възникват мускулни напрягания и неправилна стойка.

Риск от заболяване

Засегнати са предимно упорити и устремени към своята кариера мъже между 25 и 45 годишна възраст. Но и другите хора, които не съумяват да балансират между напрягане и разтоварване, поставят под заплаха междупрешленните си дискове.

Възможни последици и усложнения

За да се предпази, засегнатият заема стойка, ко­ято още повече натоварва мускулите.

Когато даден диск блокира междупрешленния отвор, това може да увреди завинаги нервите.

 

Профилактика

открийте правилното за вас самите съотно­шение между натоварване и разтоварване и организирайте живота си съобразно него

спазвайте общите указания за внимателно отношение към гръбначния стълб.

Нужда от лекарска помощ

-веднага: щом се появят паретични признаци

-когато болките продължават да са непоноси­ми. въпреки опитите да си помогнете сами

-ако след около месец болките не са окончател­но преминали или постоянно се възобновяват

Самолечение

Всякакъв вид разтоварване: режим на легло, влажно затопляне, вани, упражнения за разтоварване.

Лечение

Лумбагото и ишиасът винаги представляват сигнали на организма да се обърне повече внима­ние на балансирането между натоварване и раз­товарване. Ако мислите, че обикновено „не мо­жете да си позволите свободно време“, трябва да се консултирате със специалист.

Физиотерапия

-масажи

-фанго-компреси

-след преминаване на кризисните оплаквания: целенасочена лечебна гимнастика за гърба.

-акупунктура

-неврална терапия

-терапия по Фелденкрайз

Медикаменти

За облекчаване на острите болки: обезболяващи средства, мускулоотпускащи лекар­ства.

Понякога лекарят инжектира лекарство, което притъпява чувствителността на нервите (напр. прокаин). То обаче трябва да се приложи само за да прекъсне кръговрата между болката и напрягането на мускулите.

Операции

Когато междупрешленният диск така притиска нервите в канала на гръбначния стълб, че нас­тъпват парези, той следва да бъде отстранен възможно най-скоро. Иначе се изчаква, за да се види дали няколкоседмичното лечение няма да предизвика подобрение и дали пролапсът (изпа­дането) ще се повтори многократно.

Преди операцията с помощта на компютърна томография трябва да се докаже възможно най- убедително, че причината за оплакванията дей­ствително е изпадане на междупрешленен диск. Две трети от оперираните нямат повече оплак­вания след операцията, останалите продължа­ват да се измъчват от болки. Понякога вслед­ствие на операцията положението дори се вло­шава.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *