Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вродена чупливост на костите (несъвършена остеогенеза)

При несъвършената остеогенеза костите се чу­пят значително по-бързо отколкото при други­те хора.

Деца, които вследствие на заболяване­то получават фрактури на костите още в ут­робата на майката, обикновено имат много кра­тък живот. Ако болестта се прояви по-късно, засегнатите могат да остареят с нея – дори по­някога със значително деформирани кости.

Оплаквания

При малките деца прави впечатление, че чупят кости без сериозна причина. Обикновено са за­сегнати дългите тръбести кости на ръцете и краката, които могат и да се огънат.

След пубертета чупливостта на костите нама­лява или напълно изчезва. След 50-годишна въз­раст засегнатите страдат най-много от симп­томите на износване на костите, които са осо­бено изразени и чести вследствие на деформа­циите.

Причини

Наследствено заболяване.

Риск от заболяване

Рискът е голям, когато сред роднините има ня­кой, който страда от тази болест.

Възможни последици и усложнения

Малък ръст, затруднено чуване на вътрешното ухо. Поради ограничената дихателна функция кърмачетата често страдат от инфекции. Мо­же да се увреди образуването на зъбите. Инте­лигентността и продължителността на живо­та всъщност остават незасегнати.

Животът на болния се определя от това, докол­ко силно е изразено заболяването му. Възможни са всички преходни състояния от честите до­садни счупвания на костите до живот в инвалидна количка вследствие на силни осакатя­вания.

Профилактика

Не е възможна.

Нужда от лекарска помощ

При първите признаци на болестта.

Самолечение

Изключително внимателно отношение към бол­ния. Родителите, чието бебе е болно от това заболяване, трябва да се научат как да се грижат за него.

Доколкото това е възможно, всички части на тялото трябва непрекъснато активно да се раз­движват. Силните мускули предпазват застра­шените кости. От шестия месец може да се за­почне с плуване, по-късно е подходящо и каране­то на колело.

Живот с вродена чупливост на костите По възможност децата трябва да ходят на дет­ска градина и училище с другите деца. Доколко това е възможно зависи от регионалните даде­ности и инвалидността на детето. В групите за самопомощ родителите получават действе­на помощ, съвет и морална подкрепа.

Лечение

Не е възможно да се лекуват причините за забо­ляването.

Лечебна гимнастика

Тя трябва да започне от третия месец и да про­дължава без прекъсване.

Фрактури на костите

По възможност счупванията трябва да се леку­ват на места, специализирали се за пациенти с несъвършена остеогенеза. Обикновено фракту­рите зарастват бързо. Не са целесъобразни вин­товете или протезите. Но се е утвърдило стабилизирането преди всичко на бедрената костс гвоздей в канала на костта, който „нараства“ заедно с растежа на костта.

Ортопедичните помощни средства могат, до­колкото е възможно, да облекчат и предпазят тялото.

Зъбите: Ако те са силно засегнати, ранното им покриване с коронки дава възможност на дете­то да продължи да се храни нормално.

Затруднено чуване: Налагат се ежегодни про­верки на слуха. Ако при това се окаже, че дете­то чува лошо, слухови апарати трябва да осигу­рят контакта със заобикалящия свят.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *