ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Атрофиране на костите (остеопороза)

Към 35 – 40-годишна възраст започва разгражда­нето на костите, което не може да бъде спряно от нищо, тъй като е обусловено от процеса на стареене. Всеки човек към 70-годишна възраст вече е загубил около една трета от своята костна маса. Този факт няма никакво значение дотогава, докато костите са в състояние да но­сят тежестта на тялото и при натоварване. Едва когато възникнат оплаквания от фракту­ри на костите, може да се говори за болестно състояние остеопороза.

Дълго време мъчителните болки в кръста и обе­зобразеното тяло, т.нар. „вдовишка гърбица“, бяха проблем на жените, на който не се обръща­ше внимание. Това се промени, когато статис­тиците започнаха да изчисляват: годишно в Съ­единените щати се изразходват най-малко шест милиарда долара за лекуване на фрактури на шийката на бедрената кост като последица от остеопороза. За Германия и Австрия все още не са изведени съответните цифри. Благодаре­ние на „стопанско-икономическото“ значение на остеопорозата нараснаха усилията за изслед­ване на това заболяване, а с това и шанса за мно­го жени да се предпазят и да изживеят старини­те си без усложнения.

Оплаквания

Първоначално обикновено леки болки в гърба, ко­ито по-късно стават силни, дори непоносими, но понякога отново преминават. На някои жени им прави впечатление, че видимо се смаляват, други трябва да отидат на лекар, защото са си счупили нещо по незначителен повод.

Причини

Всички споменати по-горе фактори, които ус­коряват разрушаването на костното вещест­во или съответно препятстват новоизграждането на костта, благоприятстват остеопоро­зата. Тук спадат:

-недостиг на полови хормони

-недостатъчно усвояване на калций, например след стомашна операция или -възпалител­ни заболявания на червата

-недостатъчно функциониране на бъбреците

-заболявания на околощитовидните жлези

-продължително вземане на кортизони (напр. под формата на противоревматични медика­менти, при астма или алергии).

Риск от заболяване

При жените

Една от причините остеопорозата да засяга же­ните несравнимо по-често, отколкото мъжете е, че през климактериума те в значителна сте­пен губят предпазното действие на естрогени те. Но не всички жени след критическата въз­раст се разболяват от остеопороза. Само една четвърт от тях носят значителен риск. Досега не е ясно защо. Само тези „рискови жени“ след климактериума губят за няколко години толко­ва много костна маса, че се разболяват от пос­ледиците. При другите жени минават 20-30 го­дини, преди те евентуално да почувстват теж­ките последици от обезкалцяването на кос­тите.

За момента не съществуват надеждни методи за различаването на жените с повишен риск от другите. Опитът показва, че опасността да се разболеят от остеопороза е по-голям при жени­те, които:

-са с отстранени яйчници преди 40-годишна възраст

-са навлезли в климактериума преди 40-годиш- на възраст

-не се движат достатъчно

-до такава степен прекаляват със спортните тренировки, че им спира менструалното те­чение

-не приемат достатъчно калций с храната си

-много пушат

-често приемат големи количества алкохол

-не са раждали деца

-имат роднини, болни от остеопороза

-много са слаби. След климактериума от други­те полови хормони организмът произвежда естрогени в мазнините. Малко мазнини озна­чава по-малко естрогени

-известно време са били склонни към измърша­вяване.

При мъжете

Те са застрашени от остеопороза, когато дей­ствието на половите им хормони е изключено, например вследствие на медикаменти срещу рак на простатата.

Възможни последици и усложнения

Счупвания на прешлените: Това се случва на ед­на от 500 жени за една година. Гръбначният мо­зък винаги остава невредим: следователно не бива да се страхувате от двустранна парализа на крайниците. Често болката, предизвикана от счупването, неправилно се определя като „лум­баго“ и преминава след няколко седмици. Някол­ко хлътнали един в друг гръдни прешлени вслед­ствие на счупвания в областта на гръдната част на гръбначния стълб причиняват образува­нето на гърбица. В резултат на това центърът на тежестта на тялото се измества напред и опасността от падане нараства. Често се полу­чават болезнени изопвания на мускулите, които поемат носещата функция на все по-отслабващия гръбначен стълб.

Фрактура на шийката на бедрената кост: Из­следвания, проведени в САЩ, показват, че 15% от жените претърпяват подобна фрактура в течение на своя живот. Рискът да умрат вслед­ствие на произтичащите от това счупване последици е пет пъти по-голям, отколкото при дру­гите жени на същата възраст.

Обикновено счупването на кости от всякакъв вид през старостта е причина за физическа не­подвижност. В резултат от това тези хора чес­то губят и своята самостоятелност.

Профилактика

С няколко мерки от общ характер всеки човек може да се предпази от опасността обуслове­ното от възрастта обезкалцяване на костите да се превърне в заболяване:

-редовно се движете, например всеки ден играй­те гимнастика, плувайте два пъти седмично или ежедневно ходете бързо в продължение на половин час

-дневно приемайте най-малко 800 до 1000 ми­лиграма калций. Това може да се постигне срав­нително лесно на базата на пълноценното хра­нене. Много рядко съществу­ва наложителна причина за ежедневното при­емане на таблетка калций

-избягвайте да се катерите, например при из­миване на прозорците или смяна на електри­ческите крушки. Стълбите с непързалящо се покритие както и обувките с подобни под­метки предпазват от падане.

Профилактика с медикаменти

Досега само половите хормони са доказали, че могат да намалят счупванията на костите. Же­ните, на които е отстранена матката, получа­ват лекарство, което съдържа само естроген. Другите взимат комбиниран препарат от естроген и гестаген. При това гестагенът трябва да намали опасността да се развие рак на маточната лигавица посредством естрогените. Все още пластирите, съдържащи естроген, са твър­де отскоро в приложение, за да се каже със си­гурност, че те в достатъчна степен предпаз­ват от остеопороза. Хормоналната терапия може да приключи след осем до десет години. По всяка вероятност костната маса тогава ще е достатъчно стабилна, за да прекарате остатъ­ка от живота си без увреждания. Рисковете от доживотно приемане на естроген все още не са достатъчно известни, за да се препоръча подоб­на терапия. Кога следва да се откажете от хормонално лечение и за неговите странични дей­ствия.

Нужда от лекарска помощ

За жените

Ако сте на около 40 години и постоянно имате болки в гърба. По-младите жени трябва да пре­ценят дали за тях съществува особен риск от остеопороза и по вре­ме на климактериума да обсъдят с лекаря си въп­роса за профилактика с хормони.

За мъжете

Отслабващият интерес към сексуалността и импотентността могат да са показателни за това, че тялото не произвежда достатъчно по­лов хормон. Ако освен това постоянно имате бол­ки в гърба, трябва да се консултирате с вашия лекар.

В общи линии лекарят поставя диагнозата ос­теопороза едва при рентгенова снимка на счупе­на кост. Посредством въпроси и органичен прег­лед той трябва да се опита да установи дали принадлежите към рисковата група. Едва кога­то това категорично може да се отхвърли и лес­ните за проверка органични функции на храно­смилането и бъбречната дейност не обясняват остеопорозата, може да се пристъпи към про­веждането на скъпи лабораторни изследвания.

Самолечение

-само редовното раздвижване на тялото запаз­ва костната маса. Това се отнася и за тези, които профилактично вземат медикаменти против остеопороза

-храни, богати на калций

-по възможност максимално избягвайте гото­вите хранителни продукти и полуфабрикати­те: тяхното фосфатно съдържание намалява съдържанието на калций в кръвта.

Пазете гръбначния си стълб:

-не носете нищо, което можете и да бутате

-равномерно разпределяйте тежестите на две­те ръце

-подскочете, за да поставите нещо нависоко, вместо да го вдигате със силно изопнати крака

-създайте си работни повърхности на такава височина, че да можете да работите с изпра­вен гръб

-по-добре седете на нормално високи столове с облегалки за ръцете, вместо да потъвате в ниска мека мебел

-осигурете си корав, но гъвкав матрак върху твърда подложка.

Лечение

Ако лекарят е установил една от гореизброени­те причини за вашата остеопороза, то тя трябва да се лекува колкото е възможно по-доб­ре. Всяко друго лечение на остеопорозата само поддържа костите, но не може да възстанови предишното състояние. Естрогенните таблет­ки са само профилактично средство. Едва ли мо­же да се направи нещо срещу напредналото обез калцяване на костите.

Флуорид

Мненията за неговата ефикасност не са единни. Европейският съюз за остеопороза и костни за­болявания препоръчва флуоридите да се прила­гат само при особено тежки случаи и само в спе­циализираните отделения на болниците. Редов­ните изследвания на кръвта и черния дроб и еже­годният рентгенов контрол трябва да гаранти­рат, че флуоридът не уврежда повече костите, отколкото да им помага.

Странични действия: При около една трета от болните флуоридът не действа. При другите през първата година от лечението костите продължават да се чупят. При неоправдано ви­соки дози ставите на стъпалото могат болез­нено да се подуят. Може да се получи къркорене на стомаха и червата.

Медикаменти, съдържащи флуорид, за лечение на остеопороза – Natriumfluorid, Tridin, Ossiplexл

Калцитонин

Жени, които не бива да вземат естроген, могат да се предпазят от остеопороза с калцитонин, но ако тя вече е настъпила, калцитонинът не намалява честотата на счупване на костите. Той всъщност много добре противодейства на болките. Калцитонинът трябва да се инжекти­ра или от лекар, или болните сами трябва да се научат да си бият инжекциите като диабети­ците.

Калций

При вече развита остеопороза само калцият не може отново да заздрави костите.

ВитаминD

Съществуват предположения, че витамин D мо­же да намали разрушаването на костите.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *