Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво трябва да знаем за болките в краката?

bolki v krakataБолката в краката може да е внезапна или хронична. Във всички случаи причините трябва да се търсят в нервната система, мускулите или кръвообращението.

ВНЕЗАПНАТА БОЛКА

Мускулно разкъсване или разтягане

Появява се при голямо физическо усилие или при неправилно движение, което води до вътрешен кръвоизлив в мускула. Болката е силна в началото и постепенно намалява, но се „събужда“ при най-малко движение на крака.

Повърхностна или дълбока венозна тромбоза

Тя възниква, когато съсирек блокира движението на кръвта по вената. При повърхностната са засегнати малките вени, разположени близо до кожата, и няма сериозна опасност. Запушването на дълбоките вени обаче е сериозен риск, защото съсирекът обикновено е по-голям и може да доведе до белодробна емболия, която най-често има смъртен изход. Болката е съпроводена с  тежест в крака, подуване и зачервяване.

Остра артериална недостатъчност

Предизвиква се от съсирек, който обикновено идва от сърцето, където се е оформил и слиза към крака. Стига се до обструкция (запушване), което се изразява в болка, загуба на чувствителност и усещане за студ в крака.

Нощни крампи

Причините за тях остават неясни, но проблемът не е сериозен.

Вследствие на диабет или злоупотреба с алкохол

Получава се дегенерация на някои нерви в краката, което води до болки или безчувственост.

Вследствие на атеросклероза

Затлачването на артериите означава, че мускулите не получават достатъчен прилив на кръв по време на физическо усилие. Чувстват се болки в прасеца след по-дълго ходене, които изчезват в състояние на покой.

Поради прищипване на нерв в областта на кръста

Болката „пълзи“ към краката, като започва от гръбначния стълб. Тя следва пътя на нерва, който е прищипан. Най-честият случай е ишиасът.

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ

Не масажирайте болезнения крак

Ако болката се дължи на венозна тромбоза, чрез масажа може да се задвижи съсирекът и това да доведе до изключително тежки последици.

Ходете редовно пеша

Така се поддържа кръвообращението в краката и се намаляват рисковете от венозна тромбоза и атеросклероза. Мускулите подпомагат издигането на кръвта към сърцето.

Стягайте коремните мускули

Това благоприятства добрата стойка на тялото и намалява риска от прищипване на нерв.

Поддържайте оптимално тегло

Свръхкилограмите водят до усилено изхабяване на ставите и лошо състояние на артериите.

Повдигайте краката

Вдигнете долната част на леглото с няколко сантиметра, за да подпомогнете връщането на кръвта към сърцето през нощта, пише сп. „Здравен журнал“.

Движете краката по време на дълги пътувания

Когато сте в самолет, не кръстосвайте краката си и правете крачки, когато това е възможно, за да активирате кръвообращението. Ако пътувате с кола, спирайте на всеки два часа, за да се поразтъпчете.

Носете специални чорапи

Те благоприятстват кръвообращението и намаляват болката, но не могат да предпазят от флебит.

Пийте вода

Ако спортувате, е много важно да пиете вода, но не прекалявайте с количеството. Съществуват специални напитки за спортисти, които съдържат калий, електролити и глюкоза.

Лед, стягащ бинт и повдигане на крака при мускулни болки

Обездвижете болезнения крак и го наложете с лед, но не го дръжте повече от 20 минути, иначе мускулът ще започне да реагира срещу студа. Стегнете с бинт болезнения участък и повдигнете крака. Повторете процедурата 2-3 пъти през деня.

Хинин срещу нощни крампи

В някои случаи приемът на хинин, съчетан с витамин Е, може да намали честотата на нощните крампи, но лекарят трябва да ви каже дали при вас няма противопоказания за това. Хининът предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и това води до по-добро кръвообращение.

Изпънете крака, ако страдате от крампи

Внезапната болка ще премине по-лесно, ако изпънете болезнения крак с пръсти към тавана. Стягайте и отпускайте ритмично мускула на прасеца. През деня правете упражнения за разтягане на прасеца, за да избегнете болките през нощта.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *