Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Косопад, плешивост

Оплаквания

Частична или цялостна загуба на косата по главата.

Погрешни представи за косата и косопада

-Пърхотът или честото измиване с шампоан не са причини за косопада.

-Изскубването на косми не означава, че на за­сегнатите места повече няма да порасне коса.

– Честото подстригване на косата не поощ­рява по-бързия й растеж.

– По-доброто кръвоснабдяване на кожата на главата не подобрява растежа на косата.

Причини

След около 25-годишна възраст при всички хора косата започва да изтънява. Образуването на лисина при мъжете почти винаги е естествен процес на остаряване. Степента на изразеност на косопада и загубата на коса зависи от наслед­ствените фактори по бащина и майчина линия в тяхната съвкупност. „Нормалната“ лисина при мъжете се появява не в резултат на бакте­рии или недостатъчно оросяване на кожата на главата с кръв. При много жени по време на бре­менността косата става особено гъста и плътна, но след около три месеца от раждането тя отново изтънява. Обикновено през следващите седмици и месеци нормалната гъстота на коса­та се възстановява. Нормално е оредяването на косата през климактериума.

Някои прически (напр. конската опашка) постоянно дърпат корените на косата и тя започва да пада.

До внезапна временна загуба на коса могат да доведат също така остри тежки заболявания, операции, стрес, анемии поради недостиг на же­лязо, бременност или спиране приемането на противозачатъчни таблетки. Медикаментозното лекуване на рака също така сравнително често се съпровожда от окапване на косата като странично явление.

Риск

Загубата на косата при мъжете е нормално яв­ление.

Профилактика

Не е възможна според сегашното състояние на науката.

Възможни последици и усложнения

Косопадът е безобиден, но често в значителна степен засяга самочувствието на човека.

Нужда от лекарска помощ

Ако имате впечатлението, че във вашия случай не се касае за естествен процес на остаряване.

Самолечение

Ако не можете да се примирите с рядката си ко­са, купете си перука или допълнителна коса. Множеството рекламирани чудодейни сред­ства досега не са доказали своята ефикасност.

Лечение

-трансплантиране на собствени окосмени час­ти от кожата на главата върху голите места по главата. Понякога резултатите са сравни­телно добри, но следва да се има предвид, че евентуално след няколко години новата буйна коса отново ще окапе. Трансплантирането се извършва под местна упойка. От главата се изрязват малки парчета кожа с по 10-15 ак­тивни космени торбички, които се присаждат на желаните места, по които предварително е премахната кожата. При една такава процеду­ра се пренасят между 10 и 40 подобни кожни парченца. За добър козметичен ефект са необ­ходими сто до двеста трансплантации. По местата, откъдето е взета косата, никога по­вече не израства нова коса.

-натриването на кожата на главата с минокси- дил е безсмислено. Всъщност това вещество понижава кръвното налягане. В някои държави миноксидилът не е разрешен, защото през кожата на главата той прониква в орга­низма. Освен това успешното лечение не е гарантирано и след приключване на терапията косата отново

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *