Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лимфната система и пфайферова жлезна треска (инфекциозна мононуклеоза)

Лимфната система се състои от лимфни съдо­ве, лимфни възли и слезка. Лимфните съдове са „дренажната система“ на тъканите. Мрежата от лимфни капиляри поема течност и малки час­тици от тъканите. По тях лимфата се оттича към големите лимфни съдове. Лимфните съдо­ве са изградени подобно на вените. И те осъщес­твяват транспорта на течността с помощта на клапна система. Всички големи лимфни съдо­ве се вливат в горната половина на гърдите във вена, така че лимфата отново попада в кръво­обращението на организма. Лимфната система е значителна част от „защитната система“ на организма. Лимфните възли улавят болестотворни причинители, чуж­ди вещества и странствуващи ракови клетки и се опитват да ги обезвредят. За тази цел те произвеждат особен вид бели кръвни телца, лимфоцити.

Тъй като много лимфни възли получават отто­ка от определен орган или определена област на тялото, при изменения на лимфните възли е възможно да се заключи, кой орган или област са болни.

Оплаквания при инфекциозна мононуклеоза

Една-две седмици неспецифично, грипоподобно болестно състояние с умерена температура, отчасти значителни болки в гърлото и хрема. Лимфните възли в областта на врата и тила ви­наги са подути, движенията на главата са силно болезнени. Често се подуват и лимфните възли под мишниците или в слабините.

Причини

Инфекция с принадлежащия към херпесните ви­руси вирус на Епстайн Бар. Най-вероятно виру­сът се предава посредством близък контакт ус­та в уста („болест на целувката“), евентуално също при пиене от един и същи съд. Възможно е вирусът да остане „дремещ“ в организма и при отслабване на организма отново да активира болестта.

Риск от заболяване

Много пациенти,  попаднали в бол­ницата заради „ангина“, са с това заболяване. Между заразяването и заболяването могат да изминат до седем седмици.

Възможни последици и усложнения

Промените в защитната система на организма го правят податлив на инфекции, които могат да засегнат мозъка. В слезката може да се набе­ре кръв, която в най-лошия случай да доведе до разкъсване. Възможни са кръвоизливи в хранос­милателния тракт и в дихателните пътища.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

Ако едно възпаление на гърлото се съпровожда със значително и болезнено подуване на лимф­ните възли.

Самолечение

Понижаване на температурата с компреси на подбедриците, облекчаване на болките в гърло­то с компреси на гърлото.

Лечение

Оздравяването период често може да продължи доста дълго, но не може да бъде повлияно от ле­чение. Най-обикновени болкоуспокояващи и противотемпературни средства могат да облек­чат оплакванията. Ако се прибавят бактериал­ни инфекции, могат да бъдат лекувани с пени­цилин.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *