Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хемофилия

hemofiliaОплаквания

Оплакванията обикновено се проявяват още в детска възраст: още пролазването може да при­чини кръвоизливи по коленете и лактите; порезните рани и нараняванията кървят много дълго; падания могат до доведат до вътрешни кръво­изливи, отоци по крайниците и болки по ста­вите.

Причини

В кръвта липсва т.нар. кръвен фактор VIII, кой­то е необходим за кръвосъсирването. В около 75 процента от всички случаи заболяването е унаследено. Предразположение към заболяване­то могат да предават на своите деца както же­ните, така и мъжете. Боледуват обаче почти са­мо мъже.

Риск от заболяване

Кръвоизливи у роднините могат да бъдат указа­ние, че човек носи съответния ген в наследстве­ните си заложби. Жени и мъже, които имат та­кива роднини и желаят да имат свои деца, мо­гат да се информират в генетичната консулта­ция какъв е шансът да имат здраво дете. Забо­ляването не се предава със сигурност на дете­то. Дали то ще има кръвоизливи, може да се ус­танови в ранните стадии на бременността.

Възможни последици и усложнения

Днешните възможности за лечение значително снижиха опасността от парализи или ранна смърт. Въпреки всичко големите наранявания могат да бъдат опасни за живота. Доскоро в ня­кои банки с консервирана кръв се съдържаше ви­рус на СПИН, с който бяха заразени много бол­ни от хемофилия. За да се изключи тази опас­ност, всички кръвни банки системно се изслед­ват за този вирус. Заради ежедневно дебнеща­та опасност и постоянната зависимост от ле­карски грижи животът на хемофилика е едно го­лямо натоварване за него самия и за цялото му семейство.

Профилактика

За сегашното ниво на познание не е възможно.

Необходимост от лекарска помощ

Веднага след като се усъмните, че кръвосъсир­ването на детето ви е нарушено.

Самолечение

Да се избягват опасни видове спорт. Да не се приемат медикаменти, които повишават опас­ността от кървене (напр. болкоуспокояващи и противогрипни средства, които съдържат Aspirin).

Лечение

При сериозни кръвоизливи би трябвало веднага да се потърси лекар, който да влее концентри­ран кръвен фактор VIII. Според това колко е силно кървенето може да се наложи тези вливания да се повторят многократно през следващите пет до десет дни.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *