Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мениерова болест

Оплаквания

Пристъпи на световъртеж, които настъпват през неравномерни интервали – през няколко седмици или няколко години. Често пристъпите се съпровождат от бучене в ушите, чувство на потиснатост, гадене, повръщане, обилно изпо­тяване и намаляване на слуха, особено по отно­шение на тоновете от ниския регистър. Поня­кога преди пристъп засегнатите имат усещане за натиск в ухото. Пристъпът може да продъл­жава минути или часове. Ако болестта е постоянна, пристъпите губят своята интензивност, слухът е постоянно намален. В около 70% от случаите прогресиращата загуба на слуха засяга само едното ухо.

Причини

Увеличава се количеството на течността в ла­биринта – тази част от вътрешното ухо, която регулира равновесието. Вследствие на това се покачва налягането вътре в лабиринта, чув­ствителните мембранни стени се увреждат и се нарушава чувството за равновесие. Не е известно защо се увеличава количеството на теч­ността в лабиринта.

Риск от заболяване

Висок риск за всеки човек.

Възможни последици и усложнения

Обикновено оплакванията са малко. В редки слу­чаи заболяването може да доведе до пълно оглушаване. Тежките прояви на болестта се съпро­вождат от силни страхови състояния и пристъ­пи на мигрена.

Профилактика

При безсолно хранене намаля­ва рискът от пристъпи на Мениерова болест.

Нужда от лекарска помощ

Веднага щом почувствате описаните симпто­ми. За поставяне на диагнозата са необходими точни изследвания: проверка на равновесието, експертиза на слуха, неврогенни изследвания, рентгенови снимки и изследвания на центъра на слуха в мозъка.

Самолечение

При настъпване на пристъпите по възможност да се лежи неподвижно. Ограничавайте консума­цията на сол и течности.

Лечение

Досега не съществува медикамент, лекуващ за­боляването.

Лечение на остър пристъп: Режим на легло и интравенозно инжектиране на средства срещу гаденето и повръщането.

Дългосрочно лечение: Приемането на успокоителни лекарствени средства срещу чувството на по­тиснатост, страха и изпотяванията е доказа­ло своята ефикасност.

Операция: Когато медикаментозното лечение не помага, операцията е наложителна. При нея обикновено в костта на средното ухо се проби­ва дупка и по този начин вътрешното ухо се ос­вобождава от налягането. Често обаче при то­ва се губи и последната останала слухова способност.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *