ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нараняване на тъпанчето

Оплаквания

Силни болки в ухото, понякога последвани от кървене, в добавък намаляване на слуха. Виенето на свят е показателно, че е наранено и вътрешното ухо. След няколко дни вследствие на ин­фекция от ухото може да изтече гноен секрет, особено ако в средното ухо е попаднала вода.

Причини

Нараняване на тъпанчето с предмети като клеч­ки с памук, моливи и др.; възпаление на средно­то ухо; удари по ухото; експлозии; злополуки при гмуркане.

Рискът от заболяване нараства

-ако имате родители или партньори, които чес­то посягат да удрят шамари;

-ако трябва да присъствате на взривявания;

-чрез нараняване при почистване на ушите.

Обикновено външният слухов канал се почиства сам. Хората, които почистват редовно ушния канал с клечки с памук, разстройват този меха­низъм за самопочистване.

Възможни последици и усложнения

При нараняване на тъпанчето съществува опас­ност да се развие възпаление на средното ухо. Заздравялото тъпанче не създава по-нататъш­ни проблеми. Обикновено намаляването на слу­ха е незначително.

Профилактика

Да не се бърка и чеше в ушите с различни пред­мети, включително и с клечки с памук.

Нужда от лекарска помощ

Колкото е възможно по-скоро.

Самолечение

При силни болки за кратко време може да се наз­начи вземането на обезболяващи средства.

Лечение

Намаляващи отока капки за уши и антибиотици помагат да се предотвратят инфекциите. Ле­карят може да направи местна упойка на ухото и да покрие тъпанчето с найлоново фолио, за да ускори оздравителния процес. Обикновено нара­няването оздравява в рамките на две седмици. В случай че тъпанчето не се затвори до два ме­сеца, е необходима операция, при която се имп­лантира тъпанче-протеза (тимпанопластика).

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *