ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болка при повишено налягане (баротравма)

Оплаквания

Силни болки в ухото, пулсиращ шум в ухото, усе­щане за запушване на ухото и намаляване на слу­ха, понякога замаяност.

Причини и риск от заболяване

При хрема отворът на Евстахиевата тръба мо­же да се стесни или напълно да се затвори. При летене, гмуркане, возене на ски-лифт и влек обикновено налягането в средното ухо се израв­нява през слуховата тръба. Когато тя е блоки­рана, това става невъзможно. Разликата в наля­гането между средното ухо и външния слухов ка­нал разпъва тъпанчето. То дори може да се спука.

Възможни последици и усложнения

Големите различия в налягането могат да пре­дизвикат кървене в средното ухо. При подходя­що лечение слухът не търпи поражения.

Профилактика

Избягвайте пътуването със самолет, гмуркането и возенето със ски-лифтове, ако имате хре­ма и забелязвате, че трудно постигате изравняване на налягането. По време на полет не пийте алкохолни напитки. При приземяване на самоле­та бебетата трябва да се държат изправени, за да не се затварят Евстахиевите тръби По време на полет дъвчете дъвка или се опит­вайте често да се прозявате. Помагат също та­ка отбъбващите капки за нос (средства против хрема), които се накапват в носа преди излита­не и преди кацане.

Препоръчва се: лекарства против хрема за предотвратяване на болките от натиска: Nasivin, Privin, Olynth, Rhinon, Otriven, Rhinospray, Otrivin, Tyzine.

Нужда от лекарска помощ

Ако в рамките на три до пет часа оплакванията не преминат от само себе си.

Самолечение

Преглъщайте и се прозявайте. При затворена уста затиснете носа и внимателно изтласкай­те поетия въздух към запушения нос. Използвайте капки за нос.

Лечение

В случай че опитите да си помогнете сами не повлияват болките, лекарят осигурява достъп на въздух до средното ухо, като обезболява ли­гавицата на носа и през носа вкарва катетер в слуховата тръба. Ако и това не помогне, лека­рят може да направи малък порез в тъпанчето (парацентоза) и да постави тъпанчева тръ­бичка.

Обикновено тъпанчето заздравява от само се­бе си за две седмици.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *