Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Заболяване на вътрешността на ретината (дегенериране на макулата)

Оплаквания

Стъпка по стъпка последователно или двете очи едновременно загубват способността да виждат остро. Дълго време това остава неза­белязано, докато засегнатиятповече не може да чете. Виждането в здрач е по-добро.

Причини

Унаследена предразположеност; артериоскле­роза; заболявания на кръвообращението; нару­шения в обмяната на веществата; високо ниво на холестерина в кръвта; захарна болест.

Риск от заболяване

Всеки двадесети човек след 60-годишна възраст трябва да има предвид, че мястото на най-острото виждане се разгражда и постепенно се гу­би зрителната острота.

Възможни последици и усложнения

С времето острото виждане става все по-слабо. Все пак обаче могат да се виждат синьото небе и зеленината на пейзажа.

При сухото деградиране на макулата краищата на зрителното поле запазват зрителната си годност. Засегнатият може да се ориентира достатъчно добре и да води нормален живот.

Профилактика

След 40-годишна възраст редовни контролни прегледи при очен лекар поне през две години.

Нужда от лекарска помощ

Веднага щом в средата на зрителния образ забе­лежите недостатъчно контрастно петно, кое­то с времето се уголемява.

Самолечение

-непременно спрете да пушите и пийте алкохол само умерено;

-здравословно хранене;

-разтоварваща почивка през нощта и следобед;

-трениране на кръвообращението чрез редов­но движение.

Лечение

Ефикасни лекарства срещу това заболяване ня­ма. Все още не е доказано, че медикаментите, ак­тивизиращи кръвообращението, спомагат за по-доброто захранване на макулата.

При по-рядко срещаното влажно деградиране на макулата новообразуванията по кръвоносните съдове на ръба на макулата могат да се лекуват с лазерен лъч. Това предпазва от кръвоизливи. Процедурата е безболезнена и се извършва амбулаторно без наркоза. Тя обаче трябва да бъде проведена от опитен в това отношение лекар в клиника. В резултат на интервенцията вижда­нето не се подобрява, но се спира по-нататъшното влошаване на зрението.

Помощ за очите

За виждане надалеч няма подобряваща помощ за очите. По-силните очила за четене осигуряват по-голям образ в ретината, но в този случай се налага четене от по-близко разстояние, което е много уморително. Освен това се уголемява не само шрифтът, но и празните места в зрител­ното поле.

Правилната помощ за очите като например очила-лупи, респективно бифокални очила-лупи, ко­ито могат да уголемяват до четири пъти, трябва да бъдат индивидуално пригодени. Не влагайте безкритично големи суми: сериозните оптици или клинични специалисти предлагат уреди за изпробване.

В редки случаи способността за четене може да се подобри посредством телевизионен уред за четене. Той се състои от камера, която четя­щият сам може да управлява над текста, и коя­то уголемява образа върху екран до 25 пъти. Ако очен лекар удостовери, че заболяването се развива толкова бавно, че уредът според предвари­телните прогнози може да бъде в помощ по-продължително време.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *