ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да засилим имунитета си при смяната на сезоните?

Това е постижимо с добро настроение, достатъчно сън, повече движение и подходяща храна. Ето, според специалистите, четирите най-важни фактора, които укрепват защитните сили на организма.

 

  • Да подсилим защитните си сили с добро настроение

Хроничният стрес, страхът и депресиите предизвикват възпалителни процеси в орга­низма и отслабват защитните ни сили. При хората, стра­дащи от самота, се променя активността на гените, така че се образуват повече бели кръвни телца, активиращи възпаленията. Обратното, щастливите хора са по-здра­ви. Известен американски психолог направил анкета с въпроси за емоционалното състояние и след това изложил участниците на вируса на хре­мата. Резултатът: значително по-малко хора, определили се като щастливи, доволни и ненапрегнати, се разболели. Трудно е да се дефинира науч­но щастието, но тук става дума доколко спокойно се отнасяме към живота, т.е. как преодо­ляваме стреса.

Какво можем до направим за себе си

Всеки намира начин да се справи с напрежението В ежедневието. За вътреш­но спокойствие помагат не само редовният спорт, достатъчно сън, разпускащи, методи като йога и медитация, но също и поддържане­то на добри връзки и отно­шения. Социалната подкрепа от страна на приятелите и семейството повишава не само настроението, но и защитните ни сили. Качест­вото на тези връзки влияе на чувството ни на удовлет­вореност – не забравяйте, по-малък брой, но добри при­ятели са по-важни от много, но не така близки.

 

  • Да подсилим защитните си сили със сън

По време на сън клетките по-лесно се делят, стрес хормонът кортизол, който спира имун­ната реакция,е в по-малко количество в кръвта. Когато спим, се образува хормонът на растежа, който освен това помага и на раните да заздра­веят. Изследвания показват, че имунизацията е по-успешна, ако в нощта, след като я напра­вим, спим достатъчно.

Експеримент с излагане на вируса на настинката показва, че хора, които са спали по-малко от 7 часа в продължение на две седмици преди опита, се разболяват три пъти повече в сравнение с другите. Пред­полага се, че възрастните хора имат по-слаби защитни сили, защото спят по-малко.

Какво можем до направим за себе си

Всеки има различна нужда от сън. В общи линии важи правилото – ако през деня се чувствате бодри, значи спи­те достатъчно. Но често сме склонни да не обърнем Внимание на умората, да продължим да работим, да гледаме телевизия, да пием кафе, вместо просто да си легнем и да се наспим добре. При имунизации също трябва да се погрижим да спим достатъчно в нощта след това.

 

  • Да подсилим защитните си сили със спорт

Който спортува редовно, нама­лява почти наполовина риска да се разболее. Това твърдят специалистите. При неспортуващите жени всяка втора се разболява от настинка през зимните месеци, докато при активно спортуващите това се случва едва на всяка десета. Спортът активира клетките убийци и левкоцитите, така по-бързо се образуват анти­тела. Освен това редовното движение намалява стреса (което също е полезно за от­бранителните ни сили), забавя стареенето на имунната систе­ма и намалява възпаленията в тялото.

Какво можем до направим за себе си

Имунната система се стимулира от спортове за издръжливост като бягане, плуване, но и от силови тре­нировки. Спортът действа като позитивен стрес върху организма, но прекаляването натоварва имунната систе­ма повече от необходимото. Полезни са тренировки два до три пъти седмично по 30 до 45 минути с умерена интензивност. Ако например сме участвали в маратон, след това трябва да се пазим от възможно заразяване поне две седмици, тъй като имунната ни система ще е отслабнала. Можем да тренираме, ако имаме лека , хрема например, но когато наистина сме болни, имаме температура или въобще сме отпаднали, спортът е табу. Ако току-що сме оздравели, е добре да изчакаме . поне още един ден с трени­ровките. Добре е сутрин да не тренираме на празен стомах, защото наличните въглехидрати се използват за натоварването от спорта, а имунната система чувства липса на енергия.

 

  • Да подсилим защитните си сили с храна

Всичко, което ядем, минава рано или късно през червата, най-големия имунен орган в организма. Тук са 70% от имунните клетки. Не е чуд­но тогава, че храната влияе на отбранителните ни сили особено витамините С, В, Е и А, микроелементи като цинк и селен и вторичните расти­телни вещества, съдържащи се във всички продукти от растителен произход.

Какво можем да направим за себе си

Според специалистите важни са не толкова отделните ве­щества, колкото количеството плодове и зеленчуци, които приемаме. Препоръчителни са пет порции дневно. Важно е и да се храним с възможно по-разнообразни продукти, като не трябва да ни липсват пълнозърнести храни, бобови растения и ядки.

Ако се храним здравословно, нямаме нужда от допълнител­ни дози витамини или добавки. Само ако сме под висок стрес или сме с инфекция и температура, трябва да приемаме повече храни с витамин С (зеле, чушки, цитрусови плодове). По-често ни липсва витамин D, затова страдаме от инфекции на дихателните пътища. Препоръчително е поне веднъж седмично да ядем порция тлъста риба – сьомга, херинга, змиорка. Най-важни­ят източник за образуване на витамин D обаче е ултрави­олетовото лъчение, затова е добре през зимата да излизаме навън по обед поне за половин час.

 

Безсънието действа на мозъка като пиянството

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *