Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Язва и възпаление (кератит) на роговицата

Възпаление на роговицата (кератит)

Оплаквания

Те изглеждат банални: окото е зачервено и леко болезнено, зрението е леко засегнато.

Причини

Най-често дразнения от ултравиолетови лъчи при спортуване, „светлинно заслепяване“, зава­ряване или фотокопиране. В редки случаи възпа­лението се предизвиква от херпесни вируси.

Оплаквания

Обикновено в средата на роговицата се вижда сивобяла до зеленожълта язва. Зрителната сила е намалена, силни болки предизвикват спазми на клепача. В средната очна камера може да се об­разува гной.

Риск от заболяване

Неправилното приложение на кортизон в очите все по-често води до херпесни инфекции на ро­говицата.

Възможни последици и усложнения

Ръбците по роговицата могат да отслабят зре­нието.

Профилактика

Носете защитни очила, когато продължително време сте изложени на ултравиолетово облъч­ване или при заваряване. Не гледайте в просветването на копирния апарат.

Нужда от лекарска помощ

Колкото е възможно по-скоро идете на очен лекар.

Самолечение

Дайте си почивка.

Лечение

При обикновени възпаления на роговицата по­магат студени компреси с чисти кърпи върху затворените очи. При ослепяване от сняг и светлини окото трябва да бъде третирано ня­колко дни с капки за спадане отока на лигавица­та и локални болкоуспокояващи средства. В рамките на няколко дни работоспособността е намалена. Ако лекарят е констатирал гъбична инфекция, се прилагат антигъбични медикаменти. Вирусната инфекция се разпознава от очния лекар чрез типичните изменения на роговицата. Тя трябва да се атакува с антивирусни лекар­ства като ацикловир (Zovirax). Обик­новено това изисква по-продължително време.

 

Язва на роговицата

Оплаквания

Обикновено в средата на роговицата се вижда сивобяла до зеленожълта язва. Зрителната сила е намалена, силни болки предизвикват спазми на клепача. В средната очна камера може да се об­разува гной.

Причини

Язви могат да се образуват след малки охлузвания на роговицата. По-рядко те възникват след бактериални и вирусни инфекции.

Язви могат да се образуват и когато клепачите не се затварят. Носенето на меки контактни лещи също може да причини язви на роговицата. Други причини могат да бъдат недостиг на ви­тамин А или гъбички.

Рискът от заболяване нараства

При одрасквания и травми на роговицата и при продължително носене на контактни лещи.

Възможни последици и усложнения

Язвата на роговицата винаги се съпровожда от възпаление на роговицата. Тя е едно от най- опасните очни заболявания, защото съществу­ва опасност да се развие възпаление на ириса, ро­говицата да се стопи или да се образува глауко­ма (зелено перде). Въпреки прилага­ното лечение, окото може напълно да се раз­руши.

Профилактика

Редовни контролни прегледи на очите при адаптатора, в случай че носите контактни лещи.

Нужда от лекарска помощ

Веднага потърсете очен лекар при поява на оп­лакванията.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Първоначално лекарят ще се опита да лекува окото с антибиотици под формата на капки за очи, мехлеми и инжекции, като подкрепя това с общо лечение чрез инфузии и инжекции.

Само в случай че тези мерки се окажат недоста­тъчни, крайчецът на язвата трябва да се разру­ши с електрически ток. След лечението остават ръбци, които разкривяват образа. Евентуално това може да се коригира с контактни лещи.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *