ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Далекогледство (хиперопия)

Оплаквания

Предметите на голямо разстояние се виждат ясно, в близост – неясно.

Причини

В повечето случаи очната ябълка е твърде къса по рождение. Образът не попада точно върху ре­тината, а зад нея. По време на растежа, според  „проектирането“ си, очната ябълка се издължава.

Риск от заболяване

Около 55% от населението са далекогледи, но при всички от тях далекогледството не е така силно изразено, че да се налага да носят очила.

Възможни последици и усложнения

На младини очите могат да компенсират дале­когледството. Това обаче претоварва мускула на лещата. В такъв случай при работа отблизо могат да настъпят бързо изморяване, главобо­лие, болки в очите, временно кривогледство (съ­биране на очите). Ако то не се коригира навре­ме с подходящи очила, изкривяването на очите може да остане трайно. Като последица едно­то око може да загуби част от зрителната си способност.

В напреднала възраст далекогледите хора са зас­трашени в по-голяма степен от глаукома.

Профилактика

Навременни прегледи при очен лекар и при необ­ходимост носене на очила или контактни лещи, като същевременно с това може да използвате тренажорни очила за възстановяване на зрението.

Нужда от лекарска помощ

Веднага, щом възникнат споменатите по-горе оплаквания или кривогледство (събиране на очите). При децата е важно точно да се спазват сроковете за профилактични прегледи и най- късно след третата година да се водят на кон­тролни прегледи при очен лекар.

Самолечение

Не е възможно да си помогнем сами. Упражнени­ята за очи едва ли могат да повлияят върху далекогледството.

Лечение

Няма медикаментозно лечение.

Очила: Очният лекар своевременно трябва да из­пише очила с изпъкнали стъкла. През тях обектите изглеждат по-големи и по- близки, но пространството – по-плоско.

Контактни лещи: Те могат да кориги­рат далекогледството, но не влияят върху раз­витието на аметропията.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *