Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Злополуки и наранявания

Обикновени наранявания

Обикновено сълзите отстраняват от окото прах, сажди и малки чужди тела.

С течаща вода самите вие можете да ускорите този процес. Ако чуждото тяло се вижда на очната ябълка, можете да се опитате да го избършете навът­ре с чиста носна кърпа. В случай, че не успеете, обърнете се към очен лекар.

Драскотини по роговицата

Всяка драскотина на роговицата може впослед­ствие да прерасне в язва. Ето защо и при незна­чителни одрасквания на роговицата следва да се обърнете към очен лекар.

Нараняванията на роговицата оздравяват бър­зо. ако окото се превърже и се остави в покой от един до три дни. В никакъв случай не бива да се прилагат очни медикаменти, съдържащи кортизон.

Сериозни травми

При фрезуване, шлайфане, дялане с длето в око­то могат да проникнат отломъци. Тъй като ро­говицата веднага отново се затваря, понякога пострадалият може и да не забележи това. Ако след подобна работа окото се зачерви, трябва да превържете и двете очи и да се обърнете към очен лекар или към някоя очна клиника. Проник­ващите чужди тела могат да доведат до инфек­ции, застрашаващи зрението.

Непременно идете на лекар, когато в резултат на нараняване се появят силни болки, зачервява­не, спазми на клепачите, сълзене и светлобоязън. До намесата на лекаря специалист покрий­те двете си очи със стерилна кърпа.

Травма на клепача

Трябва да бъдете настанени не в хирургично, а в очно отделение.

Контузия

Удар с топка, снежна топка, юмручен удар, вод­на струя и въздух под налягане сериозно могат да увредят вътрешността на окото. Когато резултатът е „посиняло око“, непременно следва да се обърнете към очен лекар.

Изгаряне

Когато в очите попаднат луга (миещи препара­ти, негасена вар, химикали) или киселина (от аку­мулатори, в металургични предприятия или ла­боратории), или очите влязат в контакт с впръскващи средства, много важно е бързото действие. Очите трябва веднага да се изплакнат с много вода. При това някой здраво тряб­ва да държи разтворени с пръстите си затваря­щите се клепачи. В спешни случаи за изплакване са подходящи още чаят, кафето, колата, но не и млякото. Поставя се стерилна превръзка и вед­нага се отива при очен лекар или в очна клиника. При възможност нека да се вземе и етикетът на вредящата течност.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *