Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Натоварване на очите на работното място

Седеж

При неправилен седеж се напрягат шийните прешлени. Това понякога може да доведе до зри­телни смущения.

За правилното устройство на работното място е отговорен работодате­лят. Синдикатите дават информация за съот­ветните препоръки и предписания. Прецизната работа не може да предизвика очни страдания. Но често именно при нея се забелязва аметропия, която преди това не е пречела. Аметропиите трябва да бъдат коригирани точно, за да не се напрягаме при седеж.

Работа с монитор

Работата на екран е „неестествена“: човешко­то око е настроено за „улавяне“ на разстояние от около 33 сантиметра и за гледане в далечи­на, т.е. от пет метра нататък. Продължител­ното взиране в монитора на разстояние от 50-60 сантиметра много напряга окото. При дъл­готрайна работа на екран са обясними прояви­те на преумора като неестествена стойка на тялото, напрегнатост, нервност, главоболие, както и очни неразположения като парене, мъждене, трепкане пред очите и временно късо­гледство. Обикновено след пауза за почивка те преминават. Според най-новите изследвания ра­ботата на екран може трайно да ограничи год­ността на очите да се настройват за правилната отдалеченост (да се акомодират).

Ето защо крайно необходимо е да се спазва пре­поръката след максимум два часа работа с мо­нитор дейността да се сменя или поне да се нап­рави пауза.

В добавък екранните уреди и телевизионните апарати излъчват рентгенови и топлинни лъчи, радио- и микровълни, както и ултравиолетови лъчи. Все пак степента на това излъчване е твърде нищожна, така че съгласно настоящето развитие на науката не са възможни констата­ции за вреди за здравето.

Екранът, стойката за ръкописа и клавиатура­та трябва да са така подредени, че да са на отстояние от очите на по 50 сантиметра. Екранът не бива да отразява, предпазни фил­три не се препоръчват. Той трябва да е достатъчно контрастен. Оптимални са черните писмени символи на светъл фон. При червени и сини знаци окото реагира с късогледство. Писмените знаци не бива да трепкат. Текс­тът на образците също следва да е достатъчно контрастен.

Работният стол трябва да бъде въртящ се и подвижен.

Работната маса да е от дърво, за да се избег­не електростатичното натоварване.

Всяка година проверявайте зрителната си годност и коригирайте аметропиите. Корек­цията трябва да бъде съобразена и с работното разстояние. Ако се на­лага очилата ви да бъдат коригирани специал­но заради монитора, разноските не са големи. Специални очила за работа на екран не са необходими.

По време на работа правете повече паузи.

Натоварване от лъчи и вълни

Рентгеновите лъчи (в медицинските професии), инфрачервените лъчи (високи пещи, металурзи, стъклодухачи), ултравиолетовите лъчи (завар­чици, геодезисти и хидродезисти, медицински професии), лазерните лъчи (в развлекателния бранш), микровълните (радарни уредби) и сту­дът (инсталации за дълбоко замразяване) могат да повредят окото. Хора, чиито очи на работното място са изложени на подобни натоварва­ния, трябва да носят защитни очила. Работода­телят трябва да ги осигури на разположение. Според най-новите открития дори шумът от работещите мотори пречи на зрителната спо­собност (виждане в помещение, нощно виждане, преценяване на разстоянието).

Отровни вещества на работното място

Почти половината от всички професионални заболявания включват и очни страдания. Измежду безбройните химикали, на които са из­ложени работещите хора, са познати около 600 вещества, които могат да предизвикат увреж­дания на очите посредством директен контакт или чрез изпаренията си.

Работниците трябва да изискват от предприя­тията да се спазват:

-максималната концентрация на дадено веще­ство на работното място и

-допустимите върхови концентрации;

-да се изсмукват вредните вещества, да се оси­гури проветряване на помещението и изтег­ляне на замърсения въздух;

-да се грижат за охраната на труда и здравето посредством предпазни средства (противога­зи и очила срещу газ, предпазни чадъри срещу впръскване).

Хората, които на работното си място са изло­жени на подобни натоварвания, могат да си нав­редят, въпреки спазването на всички предпазни мерки, с отровите за консумиране. Алкохолът засилва приемането и въздействието на отро­вите, пушенето усилва дразнимостта от вя­тър, климатични инсталации, прах и газове.

Не се препоръчва използването на „избелващи средства“ при раздразнение и зачервяване на очите. Подобни съдосвиващи препарати изсу­шават още повече окото и с течение на време­то усилват страданията.

 

Вредни за очите химикали:

арсен

хром

манган

талий

ванадий

въглемоноксид

сероводород

серовъглерод

съединения на въгле­водорода с халогени

бензол

метанол

препарати за борба с вредителите

органофосфорни съединения

метан (рудничен газ)

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *