ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това е решението на всеки тип главоболие!

Често ли ви боли глава? Сигурно проб­вате все нови и нови лекарства, но неприятните симп­томи неизменно се завръщат. Не се отчайвайте.

 главоболие

За да намерите най-ефи­касните средства за лечение, трябва да откриете истин­ските причини за вашето главоболие.

Не всяко главоболие е мигрена. Не е все едно да ви боли глава от време на време и да имате заболява­не, проявяващо се с болки в главата. Първо трябва да се разбере дали тези симптоми изискват спешна консулта­ция със специалист. Дори да сте привикнали с тях, при най-малката промяна в про­явите им говорете с вашия лекар. Силни болки, появили се изведнъж и без очевидна причина, които не се успокоя­ват от обичайните лекарства, също трябва да ви насочат към лекарския кабинет. Проверете дали вашият случай не съвпада с един от петте, които се срещат най-често.

1.      Винаги ме боли глава в началото на менструацията

Вера Т., 26г.:„Болките се проявяват систематично, и то винаги в един и същи момент в месеца – в началото на менструалния цикъл. Продължават през целия първи ден, в който се събуждам и лягам с главо­болие.Когато ме връхлети кризата, си лягам в тъмна стая, а на челото си поставям студена мокра кърпа. Гинекологът ми препоръча да сменя противозачатъчните, които редовно взимам. За съжаление нещата не се подобриха.“

Обяснението

Този тип главоболие се дължи на рязката промяна в ниво­то на естрогените в кръвта, която настъпва точно преди менструацията. Приемането или не на противозачатъчни няма причинно-следствена връзка с болките в главата, но при тези, които взимат хормо­нални хапчета, кризите могат да са по-силни. Въпреки това не става дума за хормонален проблем, който трябва да бъде лекуван. Прос­то при някои жени прагът на чувствителност към хормо­налните нива е по-висок и това се проявява с главоболие.

Лечението

Понякога кризите продължа­ват три дни. Лекарите препо­ръчват да се съчетават проти­вовъзпалителни с триптани (специални медикаменти против мигрена). За разлика от аспирина противовъзпа­лителните не усилват кръвопотока.

Специфичен проблем при този тип главоболие е, че то е предвидимо и създава напрег­нато очакване у жените, което от своя страна ги натоварва психически. Това, разбира се, само усилва усещането, когато главоболието се появи.

Превенцията

За да се ограничи спадът на хормоните, лекарят може да предпише естрогени под формата на крем или лепенка, които се употребяват от деня преди менструацията до края й. Това лечение е предназна­чено за жени, които имат на­пълно редовен цикъл и не са в рискова група за рак на гърда­та, яйчниците или шийката на матката. В 5% от случаите то може да доведе до нарушаване на менструалния цикъл.

От известно време се експе­риментира нов метод: прием на триптани през цялото вре­метраене на менструацията, като се започне два дни преди началото й. Това също предпо­лага редовен месечен цикъл. Ако въпреки предварително взетите мерки главоболието все пак се появи, редно е да се вземат допълнително проти­вовъзпалителни, за да не се прекали с триптаните.

Друго разрешение, чиято ефикасност все още се доказ­ва, може да бъде продължи­телният прием на прогестерон като противозачатъчно средство.

2. Болките в главата съвпадат с физическите усилия

Васил М., 41 г.: „Беше по време на ваканцията. С приятели отидохме да играем тенис. Появи ми се толкова силна болка в главата, че изпуснах ракетата и седнах на корта. Лекарят на спортния клуб ме изпрати на изследвания в болницата поради съмненияза спукване на аневризма. Добре, че тогава не ми каза за какво е мислел, защото щях да изпадна в паника. За щастие се оказа, че няма нищо сериозно, но от този момент ната­тък при всяко физическо усилие главоболието се появява.“

Обяснението

Веднъж появили се, тези бол­ки в главата се завръщат всеки път когато се повтарят същите обстоятелства. Това са най-вече спортните занимания, особено тези, които изискват физическа издръжливост, но подобно главоболие може да се появи при пристъп на силна оргазма. Внезапната болка се обяснява в някои случаи с аномалия на мозъчните ар­терии или вените.

Лечението

Когато за първи път се появи такава рязка болка, най-добре е да се отиде в болнично за­ведение или па бъде извикана става дума за мозъчен кръво­излив. След като се отстрани тази хипотеза, главоболието се третира с индометацин (вид противовъзпалително) под формата на хапчета или свещички.

Превенцията

Трудно е да се избегнат всич­ки ситуации, които могат да предизвикат подобно главо­болие. Старайте се да пиете достатъчно вода. В случай на артериална или венозна ано­малия се препоръчва прием на бетаблокери. След пот­върждаване на тази диагноза може да се предприеме ендоваскуларно лечение – поставяне на малък стент (метална тръбичка) в мозъчните вени.

3. Главоболието ми се появява в края на деня

Доротея В., 45 г.: „Сутрин всичко е наред, но в течение на деня болките започват в областта на тила и постепенно се разпространяват по цялата глава. Привечер имам чувството, че черепът ми е стегнал в менгеме. Моят лекуващ лекар ми препо­ръча сеанси при кинезитерапевт за отпускане на мускулите – не си бях дала сметка, че вратът и рамене­те ми са напълно блокирани.“

Обяснението

За разлика от мигрената това главоболие е двустранно и „пълзи“повърхностно, а не се проявява с пулсиращи болки във вътрешността на главата. В случая физическа­та активност и светлината нямат значение за интен­зивността на главоболието. Понякога то се повлиява от шума. Болките в главата в края на деня се свързват с лошото адаптиране към стреса – напрежението и тревогите, към които някои хора не са така чувствител­ни, при други водят до този тип главоболие.

Лечението

Дълго време лекарите препо­ръчваха редуването на парацетамол и противъзпалителни за бързо преодоляване на болката с ограничаване на приетото количество, за да се избегнат вторичните ефек­ти. Фиксирането на дозата е неоправдано – за всеки тя е индивидуална. Контролът над свръхдозирането е по-лесен, когато се приема само един вид лекарство. Ако избере­те аспирина, по-подходяща е разтворимата му форма, защото въздейства по-бързо и не е така дразнещ за хра­носмилателния тракт. На какъвто и медикамент да се спрете, взимайте го по време на хранене.

Превенцията

При тези, които страдат хронично от това главобо­лие, свързано с всекидневното напрежение, се препоръчват слабо дозирани антидепресанти, които позволяват по-скоро контролира­нето на болката. • Във всички слу­чаи най-важното е овладяването на стреса. Опитайте почивка в леглото, като спуснете за­весите и дишате с издуване на корема. Слушането на тиха, нежна музика също може да помогне. Същест­вуват и други методи като автосугестия и визуализи­ране на приятни картини. Важното е да изберете този, който може да практикувате лесно и навсякъде.

Сеансите при кинезите­рапевт ще допринесат за намаляване на напрежени­ето в мускулите – особено в областта на врата и трапе­цовидния мускул в горната част на гърба.

Редовната физическа активност е полезна. Спе­циалистите препоръчват 30-40 минутни занимания три или четири пъти в сед­мицата със спорт, който ви доставя удоволствие. Най-голям ефект имат карането на колело, ходенето пеша и плуването.

 

 

 Лесна и нетрадиционна терапия пази при главоболие?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *