ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Жените и мъжете реагират различно на стреса

Хората реагират на стреса основно по два начина: затварят се в себе си, като по този начин икономисват умствените си ресурси и не реагират на обкръжението. Или – напротив, отварят се към света и започват да проявяват състрадание.

stressТова също е начин да се справиш със стреса – социалната поддръжка, пишат от medlinks.ru с позоваване на Time. Интересно е, че жените почти винаги реагират по втората схема.

При научен експеримент тезата била проверена с участието на доброволци – 40 жени и 40 мъже. Някои от тях били вкарани в стресова ситуация: внезапно получили задача да държат реч или да решат математическа задача пред аудитория. След това доброволците преминали през още тестове, оценяващи способността им да отличават собствените си чувства и желанията на другите. Така например на определени доброволци възлагали да пренаредят предмети върху рафт. Ако изпълнявали указанието точно, това се оценявало като способност да разберат и възприемат гледната точка на другия човек, т.е. като съпреживяване.

Част от доброволците получавали задачите си, вече пребивавайки в състояние на стрес.Членовете на контролна група също имали аналогични задачи, възложени в спокойно състояние. Жените в стресово състояние се справяли по-добре от онези, които до момента не били изпадали в стресова ситуация. При мъжете било точно обратното: по-добре се справяли онези, които били спокойни. Изводът: в състояние на стрес жените стават по-разбиращи. Може би това е свързано с обстоятелството, че жените в по-голяма степен са ориентирани към търсене на социална поддръжка.
Освен това при жените и мъжете в състояние на стрес различно работят хормоните.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *