ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Правилното хранене спасява от депресия

Здравословното хранене предотвратява риска от тежки депресии. До този извод са стигнали финландски учени, които проследявали статуса на доброволци в продължение на 20 години.

depressОказва се, че има храни, които могат да намалят риска от депресии – и други, които гарантират заболяването. Хората рядко се замислят дали има такава връзка, коментират от zdorovieinfo.ru. Склонните към депресия обикновено не си дояждат или ядат каквото им попадне. Финландското изследване убедително доказва, че депресиите са малко вероятни при меню от зеленчуци, плодове, житни храни, риба и обезмаслено сирене.

Освен това е изяснено, че фолиевата киселина (един от витамините в В-групата) съдейства убедително за предотвратяване на депресиите. Сред продуктите с аналогични качества се оказва и кафето.

Още една подробност: депресивните симптоми отслабват, ако успешно се намаляват наднормените килограми.
Обратно: кои са храните, от които вероятността да развиете депресия се увеличава? Има отговор: това се случва, ако интензивно потребявате колбаси, сладкиши, подсладени газирани напитки и пържени картофки. Тук пораженията не са само върху стройния силует, но и върху емоционалното състояние.

Финландското изследване е обобщило наблюденията върху здравословния статус на 2000 доброволци – мъже в средна или напреднала възраст. Те били проследявани в продължение на 13 до 20 години. Доброволците си водели дневници на храненето и попълвали анкети, по които се оценявало качеството на менюто им, връзката с настроението и равновесието на емоциите им и проявените негативни отклонения.

Депресиите са изключително важен и тревожен епидемиологичен феномен на нашето време. Въпросният синдром нарушава грубо качеството на живота и трудоспособността на милиони хора. Това, разбира се, има значение и като фактор на икономическите загуби за цялото общество. В този смисъл изключително значение има профилактиката – а разработването на подходящи диети, предотвратяващи депресиите, е повече от важно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *