Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Правилно съчетаните храни лекуват – ето как! (1)

Ако храните, които приемаме заедно, са съчетани добре, полезният ефект от техните компоненти може да се удвои и утрои. И обратно.

mlinДиетолозите обичат да казват, че ако нещо полезно се съчетае с друго полезно, резултатът е “най-полезно”!
Правилните и полезни съчетания на храните, които похапваме едновременно, са описани от www.kp.ru. Ето някои от тях.

* Яйца + домати (яйца + лук). Добра идея е от тези продукти да се направи омлет с растителна мазнина. Лукът и доматите съдържат селен, който е необходим за функциите на половата система. Този елемент се усвоява пълноценно при наличието на витамин Е, а него си набавяме от яйцата и растителната мазнина. Омлет с домати или лук, а може и с двете – ето ви отлична възможност да си набавите селен и витамин Е.

* Яйца + броколи (яйца + спанак). Това блюдо намалява риска от множествена склероза и остеопороза. Полезният ефект се дължи на витамин D от яйцата, и на калция от зелените храни. Съвместната им употреба позволява пълноценно усвояване. Спанакът съдейства за здравината на костите и нормалното съсирване на кръвта. Без витамин Д полезните съставки в спанака не се усвояват пълноценно. Спанакът съдържа също и витамин К, който насочва дозите калций в правилните зони на тялото.

* Леща + червен пипер (сусамово семе + зелени подправки). Лещата съдържа повече желязо от говеждия дроб в единица маса, затова я препоръчват като отлично средство срещу пролетна анемия. За да се усвои успешно обаче, растителното желязо се нуждае от “тласък” – дава го червеният пипер. Същият ефект дава и добавката от сусам и зелени подправки към всяка зимна салата: съдържащият се в тях витамин С отключва усвояването на множество микроелементи.

* Домати + растително масло. Това велико съчетание поддържа кожата млада и предпазва от рак. Вълшебният компонент тук е ликопинът – антиоксидант с отлични защитни свойства срещу вредните слънчеви лъчения. Растителните мазнини помагат за усвояването на ликопина. Множество наблюдения сочат, че хората, които използват редовно зехтин, имат по-малко бръчки. Лененото масло, богато на повече омега-3 мастни ненаситени киселини, е в състояние дори да подмлади кожата и косата.
Съчетанието на домати със зехтин има лечебно въздействие при пациенти с рак на простатата. То е дори още по-изявено, ако редовно се консумират салати от домати и маслини.

* Спанак + авокадо. Тази хранителна двойка като че ли е създадена специално за съхраняване на зрението и за подпомагане на лечението при очни проблеми. Двата продукта са съкровищница на лутеин и витамин А, а авокадото освен това съдържа и висок процент “добри” мазнини. Именно тяхното наличие позволява най-успешно усвояване на полезните компоненти от спанака.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *