ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се развива бебето между 9-ия и 12-ия месец?

Детското развитие от деветия месец до 1 годинка се изразява в основните области като език, двигателни умения, социална емоция и поведение, интелект и познание.

Родителите и грижещите се за тях играят значителна роля за успеха на тези ключови области за развитието на децата в тази възраст. Средата, в която расте детето, може да стимулира по-бързото или по-бавното му развитие.

Език

Бебето от 9-ия до 12-ия месец започва да развива езиковите си умения за бърборене; отделя специално внимание на гласове, лица и звуци; разбира отговор „Не“ и собственото си име.  То може да се занимава с книжки с картинки, като му показвате, например дадено животно и какви звуци то издава. Развитието на езика при детето силно се стимулира чрез вербална комуникация, образователни играчки, четене на книги и насърчаване за словесни отговори.

Интелект

Детското интелектуално развитие на възраст между 9 и 12 месеца включва развитие на кората на главния мозък, който е отговорен за разрешаване на проблемите и сложното мислене. Хората, които се занимават с възпитанието на бебето, трябва да реагират активно на неговите жестове, език и действия. Бебетата на тази възраст разглеждат всички неща с подробности, имитират звуци, които чуват, като например пеенето на играчки, помнят местонахождението на скрити предмети и повтарят действия или поведение, което са забелязали от възрастните.

Социални емоции

Детското социално емоционално развитие в тази възрастова група се фокусира върху способността на бебето да прави разлика между познати и непознати хора; демонстрация на привързаност и емоции като щастие, раздразнение, гняв и изненада или показване с пръст на нещо, което иска да види или да пипне.

Двигателни умения

Общите двигателни умения между 9 и 12 месеца могат да бъдат наблюдавани в опит на бебето да пълзи, ходи, да се храни само, да хвърля неща  и да се изхожда в гърне. Други умения включват да стои само, хванато за масата или дивана, а също да разгръща страници на твърда книга.

Развитие на паметта

Родителите и грижещите се за бебетата трябва да знаят, че паметта на бебето на тази възраст все още е относително кратка. Ето защо, повторението е ключът към успешното развитие на мозъка особено що се отнася до говоренето. Любопитство на бебето е силно и то може да се използва, за да го научите да говори, като винаги му казвате наименованието на действията, хората и предметите. Това е мама, това е тате, баба, дядо, бате, кака или сега ще обядваме – „ам-ам”; след това ще спим – „нани-нани”; после ще излезем на разходка – „бу-бу” и други лесни за запомняне срички.

Важно за развитието на бебето е да се храни с разнообразна храна, която му осигурява витамини, минерали, протеини, калций и др.

 

 

4 начина да се предскаже пола на бебето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *