Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да облекчим болка от изпъкнал междупрешленен диск?

Дисковете са подложки, образувани от мека тъкан, разположени между прешлените на гръбначния стълб.

Всеки диск има център – пихтиесто ядро, който намалява вибрациите по време на движение. Когато фиброзния пръстен се износи или дискът бъде притиснат твърде много от съседните прешлени, ядрото изтласква пръстена и се образува издатина. Издаденият диск може да притисне гръбначните нерви и да причини болка, която се усеща в гърба или в краката.

Ако издатината е голяма, дискът може да стане херния.  Лошата стойка, мускулен дисбаланс и свръхактивност, като постоянен тежък физически труд, са често отговорни за този вид нараняване. Дисковете обикновено се лекуват в рамките на шест месеца, но трябва да се отнесете сериозно към проблема, за да не получите дискова херния.

–          Сложете лед върху засегнатото място за 15 до 20 минути по няколко пъти на ден. Това важи само за първите 1-2 дни. Ледът не се поставя директно на кожата, а увит в найлон и след това с тънка памучна тъкан.

–          Дръжте тялото си повече в покой. Трябва да почивате в леглото и да ставате само за хранене и тоалетна. Избягвайте движения с огъване или усукване на тялото.

–          Вземете нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), ако е необходимо за облекчаване на болката, но само в краен случай.

–          След като отшуми болката, правете упражнения, с които да подсилите коремните си мускули. Ако имате силни коремни мускули, натискът върху гръбначния стълб намалява при физическа дейност.

–          Намерете физиотерапевт, който ще ви помогне с режими на позата, мускулното  кондициониране и полезните упражнения.

–          Ако имате повечко килограми, трябва да отслабнете. Повече натрупване на сланинки в областта на корема оказват натиск на гръбначния стълб. Вземете мерки да си направите здравословен режим на хранене, движение и променете начина си на живот.

Незабавно се консултирайте с лекар, ако смятате, че имате изпъкнал диск и не започвайте самолечение, за да не влошите състоянието си.

 

 

Оперирайте гърба само в краен случай

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *