ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето кои са най-евтините полезни храни!

Много хора си мислят, че здравословното хранене изисква доста пари и че семейният им бюджет не е в състояние да издържи на подобни глезотии. Американски експерти дори са изчислили, че подобен режим изисква долар и 50 цента допълнително на човек в сравнение със средностатистическия разход.

zelkaДали наистина това е така, проверяват от medikforum.ru. Всъщност не е задължително здравословните храни да са до една скъпи. Има например поне три типа храни, които навсякъде по света са безумно евтини и могат да балансират разходите за здравословно хранене. Ето ги:

Зелето – във всичките му разновидности. Бялото зеле е една от най-достъпните храни. В него има пектин, протеини, освен това е мощен антиоксидант и може да извежда от организма тежките метали. Балансира храносмилането. Съдържа повече витамин С от лимоните и портокалите. Хората, които редовно похапват зеле, винаги имат добър тонус и балансиран имунитет. Присъща им е високата работоспособност. Зелето се препоръчва при висок холестерин, за укрепване на кръвоносните съдове, при захарен диабет и затлъстяване, при проблеми с белите дробове, язви на стомаха и 12-топръстника (с изключение на обострените състояния). Доста изследвания доказват антиканцерогенното действие на зелето.

Друга група здравословни и достъпни храни предлагат бобовите растения. Червеният фасул например има високи нива на фибри и микроелементи, които предпазват сърцето от обичайните заболявания. Протеините на фасула са пълноценен аналог на тези от месото. Бобовите са интересни и с това, че фибрите им са разтворими. Това, в комбинация с протеините, позволява на храната да балансира кръвната захар. Фасулът има високо съдържание на магнезий – много полезен елемент, който нормализира артериалното налягане. Бобовите храни са и съдържащи антиоксиданти: това ги прави не само лековити, но и забавящи стареенето. Счита се, че най-много антиоксиданти има в дребния червен фасул, следван от обикновения червен и от фасула пинто.

Картофите много често се приготвят с много олио, пържени или печени с мазни сирена. Грешка! В чист вид това е една от най-полезните храни с много сложни въглехидрати, витамини от В-групата и С, фибри. Картофите, сварени необелени, съдържат повече калий от бананите. Известни са страховете, че картофеното нишесте може да задръсти стените на кръвоносните съдове. За да не се случи подобно нещо, прибавяйте към варените картофи много копър и магданоз. Така е и по-вкусно, и по-полезно. Ако при варенето на картофите прибавите няколко дафинови листа, освен ароматни те ще са полезни за диабетиците. Могат да избистрят паметта и да неутрализират шума в ушите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *