ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Край на студа през зимата – тези билки ни сгряват!

Тази зима е доста странна с непрекъснатите температурни промени, но когато е студено, чувството е наистина сковаващо. Ето защо трябва да подготвим телата си за тези температурни шокове и да променим някой хранителни навици през зимата.

Може да се ръководите по цвета на продуктите – тъмнооранжевите зеленчуци като моркови, тиква, сладки картофи работят в полза на нашия имунитет, защото ни снабдяват с големи количества бета-каротин.

Или да изберете друг подход – храни богати на вещества, които ни помагат да се аклиматизираме по-бързо. Това са все храни, които обичат студа и растат на студено – ряпа, рукола, кресон.

Други билки и подправки например ни стоплят като подобряват кръвообращението ни. Ето „най-топлите“ от тях:

  1. Черният пипер има антисептични и антиоксидантни свойства. Хората го използват от десетилетия в готварството, но не подозират, колко полезен е той. Произходът на тази подправка е Индия, но тя може да се намери лесно целогодишно. Тя подобрява храносмилането и помага на стомаха за преработването на храната. За предпочитане е да използвате цели зърна, които да смилате и да добавяте в храната в края на готвенето, за да се запазят всички полезни съставки.
  2. Кардамонът защитава дихателната ни система и изчиства дробовете. 
  3. Лютия червен пипер засилва метаболизма, защото е много богат на витамин С, А и В6. Той наистина ни сгрява отвътре и това помага на тялото да преодолее студените втрисания, отпушва носа, облекчава кашлицата. Освен това изгаря мазнините и помага в борбата с излишните килограми, дори има сведения, че унищожава туморните образования.
  4. Канелата подобрява за храносмилането и укрепва имунитета, понижава високата кръвна захар, а това е много полезно за хората, които са болни от диабет. Стимулира апетита и тонизира организма.
  5. Чесънът ни предпазва от инфекции, засилва кръвообращението и регулира нормалните нива на кръвоносната система. Предпазва ни още от натрупване на лошхолестерол и действа като природен антисептик и антибиотик.
  6. Джинджифилът е натурален антиоксидант, които също има много добре влияние върху кръвта и стомаха. Той затопля тялото и облекчава мускулните спазми, болки и схващания при настинка и грип.
  7. Хрянът изчиства дихателната система и има силни антисептични свойства. Богат е на витамин С и е полезен за хора, страдащи от диабет.

 

3 вкусни и полезни зимни напитки, които предпазват от грип

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *