ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета след премахване на жлъчката – холецистектомия

Вашият жлъчен мехур е малка торбичка, която се намира под черния дроб.

Ако имате склонност към развитие на камъни в жлъчката – твърди струпвания на холестерол или калций, това може да блокира отварянето на жлъчния мехур и може да се наложи операция за премахването му.

Някои храни могат да бъдат предпочитани и някои от тях могат по-добре да действат положително за здравето след операция за премахването на жлъчката – холецистектомия.

Диета
През първите няколко седмици след операция на жлъчния мехур трябва да спазвате диета с ниско съдържание на мазнини. Включете храни като препечен хляб, ориз, банани, супи и тестени изделия през това време. Постепенно жлъчните пътища ще се увеличат, за да поемат функциите на жлъчката и тогава ще можете да добавяте мазнини в диетата си. След като напълно сте излекувани, яжте балансирана диета с много пресни плодове, зеленчуци, доматени супи и сокове и пълнозърнести храни.

Ниско съдържание на мазнини
Можете да използвате храни с намалено съдържание на мазнини през първите три месеца. Стремете се мазнините да са около 40 до 50 грама на ден. Тези храни са обезмаслено прясно и кисело мляко, 10-150 грама варено, печено или задушено нетлъсто месо, риба или пилешко и супи. Ако имате високо кръвно налягане, гответе без сол ястията и супите. Избягвайте пълномасленото мляко, сметаната, тестените продукти, като бисквити, хляб и пържени понички, баници и др.п.

Здравословни мазнини
Тялото ви все още се нуждае от здравословни мазнини дори и без жлъчния мехур, черният ви дроб все още произвежда жлъчка за храносмилане на тези мазнини. Вашият черен дроб отделя жлъчка по график, който съвпада с естествения ритъм на хранене – три пъти на ден, така че ключът към храносмилането на мазнини без жлъчен мехур е хранене на време, за да съвпадне с присъщите жлъчни цикли на черния дроб.

Холестерола
Ако сте като повечето хора, тялото ви вероятно произвежда много повече холестерол, отколкото консумирате в диетата си. Тъй като вие вече нямате жлъчен мехур и не е нужно да се притеснявате за образуване на камъни в жлъчката, може да няма нужда да ограничавате приема на холестерол с цел предотвратяването им. След като минат първите три месеца от операцията, започнете да се храните с неща, които преди това е трябвало да избягвате, като яйца, месо, някои видове морски дарове.

 

 

Яжте мазнини за изгаряне на мазнините!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *