ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои храни съдържат растителни ензими и за какво служат?

За да може организмът ни да трансформира основните храни в минерали, подходящи за използване от тялото ни, са необходими три групи ензими – протеази, амилази и липази.

Ензимите

Освен това има ензими като сукраза, лактаза и малтаза, които също имат важно значение при храносмилането.

Амилазата разгражда въглехидратите и тя се съдържа в слюнката и в панкреатичните сокове.

Протеазата разгражда протеина, което започва в стомаха благодарение на пепсина. Той се активира от киселата среда в стомаха и се деактивира в алкалната среда на червата. В крайна сметка повечето протеини се разграждат до аминокиселини – градивните единици на живота.

Липазата разгражда мазнините, което се осъществява във втората част на тънките черва под въздействието на панкреатичната липаза. Този ензим разгражда мазнините до мастни киселини. Липазните ензими, както и соковете на жлъчката, са отговорни за абсорбцията на мастноразтворимите витамини A, D, E и K.

Растителните ензими се извличат от гъби или растения. Тези ензими могат да устоят на по-големи разлики в pH и изпълняват много повече функции в храносмилателния тракт на човека. Освен това, растителните ензими се предпочитат от хора, които искат да избегнат продукти с животински произход.

Химопапаин

Ензим, който е най-разпространен в папаята, като се намира повече в женските дървета. По-големите плодове също имат повече от ензима.

Папаин

Това е широко проучен ензим, който също се намира в папаята и разгражда мазнини и протеините. И двата вида са силни протеолитични ензими, които помагат да се превърнат протеините в храната в аминокиселини.

Бромелаин

Този богат на сяра ензим, който разгражда белтъчните молекули се намира в ананаса и е най-широко разпространен в стъблото.

Амилаза

Част от група от ензими, които превръщат въглехидратите в глюкоза. Амилаза се намира главно в зелената част на растенията, като листата на градинското цвекло.

Липаза

Този ензим е в изобилие в посадъчните семена на много видове растения, включително ленено семе, коноп и соя.

Протеаза

Намира се в плодове като смокини, ананаси и различни пъпеши, където той действа като защитен механизъм за растенията-гостоприемници от бактерии и гъбички.

Целулаза

Намира се в портокалите, прасковите и доматите. Те се състоят от група от ензими, които помагат на плодовете да станат меки и процеса на узряване продължава, чрез разбиване на клетъчните стени.

Сукраза

Най-известните източници на този ензим са захарна тръстика и захарно цвекло. Сукразата се получава от захарна тръстика при смачкване на растението, след което течността се обработва с вар за премахване на примесите. По време на кипенето, боклукът на повърхността се изгребва и утайката се отстранява от дъното на контейнерите. Тъй като захарозата се охлажда, течността кристализира за производството на захар.

Малтаза

Този ензим се среща в много растения и в семената на зърнените култури. Също в картофите, далиите и репите.

 

 

Витаминът на красотата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *