БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Елда помага при лечение на разширени вени!

Елдата (Fagopyrum) не е, както подсказва името й, истинско зърно – не е от семейство житни, въпреки че се използва като зърнена храна.

Семената са с триъгълна форма и могат да бъдат всякакъв цвят между червено-кафяво-розово и тъмно кафяво. Те могат да бъдат печени, в който случай имат землист, орехов вкус или непечени, при което са с по-изтънчен вкус. Другото име на елдата е гречка.

Тя е без глутен и безопасно може да се консумира от хора с непоносимост към глутена, който се намира в зърнените храни като пшеницата. Елда е роднина на киселеца, ревена, лапада и др.п. Родом е от Азия и се разпространява в Пакистан и Афганистан и много се цени в Русия и Украйна. Вижте тези невероятни ползи, които има за нашето здраве!

–      Елдата е богата на флавоноиди и растителни хранителни вещества, които са известни, че помагат за разширяване на кръвоносните съдове, намаляване на капилярната пропускливост и понижаване на кръвното налягане. С тези си качества тя намалява риска от сърдечно съдови заболявания и помага при лечението на разширени вени.

–      Елдата съдържа всичките осем основни аминокиселини, включително лизин и е богата на минералите калий, фосфор и магнезий, както и на селен, цинк, мед, калций, желязо и натрий. Витамините В-комплекс в нея включват B 1, 2, 3, 5 и 6. Освен това е източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

–      Елдата е с високо съдържание на диетични фибри, така че тя има способността да пази здрава храносмилателната ни система.

–      Елдата се използва като брашно смесено с айран за увеличаване на майчината кърма.

За да сготвите елда трябва да я изплакнете обилно под течаща студена вода и след това да използвате една част от семената на две части вода – например, чаша елда се вари с 2 чаши вода. Трябва да заври и след това да намалите котлона и да оставите да къкри – след 30 минути е готова! Добавете към нея зеленчуци на вкус. Съдържайки огромен процент протеини, тя не случайно е наречена „зърнено месо”.

Ето и една рецепта за вкусни кюфтенца от елда:

–      2 чаши елда накиснати за една нощ в 3 чаши вода

–      2 – 4 обелени настъргани моркови, в зависимост от големината

–      1 голяма глава лук, ситно нарязана или настъргана на ренде

–      4 скилидки чесън, ситно нарязани

–      мащерка, босилек или риган

–      30 грама белени слънчогледови семена или семена от пъпеш

–      1 разбито яйце, за да се свърже сместа

–      сол и смлян черен пипер на вкус

–      масло за дълбоко пържене

Приготовление:

Смачкайте добре елдата и смесете с останалите съставки, както се меси кайма. Направете малки топки и загрейте мазнината до такава температура, каквато ви трябва за пържени картофи. Пускайте топките в мазнината една по една. Кюфтенцата се пържат само по 3 минути, след което се изваждат върху абсорбираща хартия, за да се отцедят от мазнината. Да ви е сладко!

 

 

Хранителна диета помага при разширени вени

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *